3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDouă noi ghişee pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar în Olt

Două noi ghişee pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar în Olt

Începând de mâine, la nivelul Inspectoratul de Poliție Județean Olt vor funcționa două ghișee pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar, în orașele Piatra-Olt și Potcoava. Astfel, poliția poate elibera certificate de cazier judiciar în toate municipiile și orașele din județul Olt.

Cele două ghișee vor funcționa de luni până vineri, între orele 09.00-11.00, în sediile polițiilor orășenești Piatra Olt și Potcoava.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt funcționează opt ghișee pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar persoane fizice și juridice, câte unul în fiecare municipiu și oraș din județ, având următorul program:

  • Sediul IPJ OLT – Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative
    Luni, Marţi, Miercuri, Joi: 8.30 – 12.00, 13.30 – 15.00 şi Vineri: 8.30 – 12.00, 13.00 – 14.00.
  • Poliţia Municipiului Caracal
    Luni, Marţi, Miercuri, Joi şi Vineri: 8.30 – 11.30.
  • Poliţia Orașului Balş
    Luni, Marţi, Miercuri, Joi şi Vineri: 9.00 – 11.00.
  • Poliţia Oraşului Corabia
    Luni, Marţi, Miercuri, Joi şi Vineri: 9.00 – 11.00.
  • Poliţia Oraşului Drăgăneşti Olt
    Luni, Marţi, Miercuri, Joi şi Vineri: 9.00 – 11.00.
  • Poliţia Oraşului Piatra Olt
    Luni, Marţi, Miercuri, Joi şi Vineri: 9.00 – 11.00.
  • Poliţia Oraşului Potcoava
    Luni, Marţi, Miercuri, Joi şi Vineri: 9.00 – 11.00.
  • Poliţia Oraşului Scorniceşti
    Luni, Marţi, Miercuri, Joi şi Vineri: 9.00 – 11.00.

Obținerea certificatului de cazier judiciar de către persoana fizică

Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar din România, persoana fizică poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar însoţită de:
-actul de identitate aflat în termen de valabilitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă);
Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar, orice persoana fizică cu capacitate de exercițiu restrânsă (minor 14-18 ani) sau deplină (peste 18 ani), poate depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoţită de:
Acte necesare:

  • cererea tip completată;
  • actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă), aflat în termen de valabilitate;

Pentru minori

În situaţia în care certificatul de cazier judiciar se solicită pentru un minor de până la 14 ani, acesta se poate obține de către părinte/tutore, sau de către un împuternicit al acestora.
Acte necesare:

  • cererea tip completată;
  • actul de identitate al părintelui/tutorelui, în copie și original;
  • certificatul de naștere al minorului, în copie și original;

Prin împuternicit

În situaţia în care certificatul de cazier judiciar se solicită prin împuternicit actele necesare sunt:

  • cererea tip completată;
  • actul de identitate împuternicit (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, aflate în termen de valabilitate);
  • copie act identitate titular certificat;
  • procura autentificată, în original și copie. Procurile întocmite în Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, în limba română, sunt acceptate ca valabile fără vreo altă supralegalizare. Conţinutul procurii trebuie formulat în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul şi durata mandatului.
    În situaţia în care certificatul de cazier judiciar se solicită pentru depunere la dosarul de graţiere individuală, poate fi solicitat de către persoana condamnată, copiii, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia, soţul persoanei condamnate, ascendenţii, fraţii ori surorile celui condamnat sau ai soţului acestuia, care trebuie să-și demonstreze calitatea.
    În situaţia în care certificatul de cazier judiciar este necesar pentru Registrul Operatorilor Intracomunitari în document se înscriu pe lângă sancţiunile penale din hotărârile judecătoreşti rămase definitive și date notate în mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale.

Românii din străinătate pot lua certificatul de la oficiile consulare ale României

Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
De asemenea la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor.

Aceste adeverințe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.
Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor în termen de 10 zile de la data solicitării.
Documentele sunt valabile 6 luni de la data eliberării şi numai în scopul pentru care au fost eliberate.


Obținerea certificatului de cazier judiciar de către persoana juridică

Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar, orice persoana juridică poate depune cererea-tip, prin reprezentant legal, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoţită de:

  • cererea-tip, cu datele complete de identificare şi motivată;
  • dovada calității de persoană juridică;
  • dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice (Anexa 38 din HG nr. 345/2010);
  • copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS