10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru noi localități afectate de pesta porcină africană

Patru noi localități afectate de pesta porcină africană

Pesta porcină africană se extinde cu repeziciune în județ, apărând noi focare, unele deja confirmate cu probe de laborator, tot în sudul județului Olt, însă cu tendință de extindere și spre restul teritoriului.

Trei noi focare au fost confirmate la Dăneasa (doi porci morți), Sprâncenata (șase porci morți) și Gostavățu (un porc mort și un porc sacrificat ca măsură de protecție), în timp ce și al Stoenești un cetățean a semnalat că porcii din gospodărie, doi al număr, dau semne clinice de boală. Autporitățile au acționat impunând măsuri specifice în focar și au anunțat, totodată, localitățile din zona de protecție (de 3 km în jurl focarelor) și de supraveghere (de 10 kilometri) să se aprovizioneze cu substanțe dezinfectante, atomizoare etc., necesare pentru a preveni apariția și extinderea bolii și al niveșul acestor localități.

Boala a ajuns în localități situate de o parte și de alta a râului Olt

Cert este că la acest moment boala a ajuns în localități situate de o parte și de alta a râului Olt, care nu mai constituie o barieră naturală în plus, în sudul județului Olt, un puternic bazin legumicol, vind mașini de transport din toată țara pentru a se aproviziona cu legume, pericolul de a răspândi boala (sau chiar de a aduce microbul din lte zone ale țării) fiind foarte mare.

„În această dimineaţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală-Laboratorul Naţional de Referinţă a transmis buletinele de analiză care confirmă prezenţa virusului pestei porcine africane la porci domestici din exploataţii nonprofesionale, după cum urmează:În localitatea Dăneasa este confirmat un focar, în localitatea Sprîncenata un focar şi în localitatea Gostavăţu un focar . Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere. 

Astăzi la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi au fost aprobate Planurile de măsuri privind combaterea PPA din localităţile Dăneasa, Sprîncenata şi Gostavăţu.În data de 23.07.2019 au fost prelevate probe de sânge de la porci domestici din două exploataţii nonprofesionale aflate în localitatea Stoeneşti, animale care prezentau semne clinice de boală. Probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală-Laboratorul Naţional de Referinţă“, au transmis printr-un comunicat de presă reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

S-a impus măsura sacrificării preventive a tuturor porcilor

La Cilieni, pe de altă parte, unde în urmă cu 10 zile s-a impus măsura sacrificării preventive a tuturor porcilor, iar operațiunea a început două zile mai târziu, după emiterea ordinului de prefect, încă se acționează. Sunt două echipe de medici veterinari care pun în aplicare măsura extremă, ajutați de oameni desemnați de primărie care încarcă animalele și le transportă pentru a fi neutralizate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS