19.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRaport îngrijorător privind calitatea apei în comunele Gorjului

Raport îngrijorător privind calitatea apei în comunele Gorjului

Direcția de Sănătate Publică Gorj a dat publicitării un raport privind calitatea apei în localitățile din județ. În urma verificărilor efectuate în cursul anului trecut au fost scoase în evidență o serie de deficiențe în ceea ce privește apa furnizată consumatorilor. Potrivit Raportului de inspecție, în județul Gorj există 110 zone de aprovizionare și un total de 356.000 de rezidenți și peste 280.000 de consumatori.

În cursul anului 2023 au fost efectuate 34456 de analize atât de către Direcția de Sănătate Publică Gorj, cât și de către operatorii de apă și canal în cadrul monitorizărilor proprii obligatorii. Acestea sunt realizate la stațiile de tratare de la nivelul fiecărei rețele din comune lși din orașe. Analizele din raport au avut însă în vedere sistemele de alimentare cu apă din zeci de comune de pe raza județului Gorj. Este vorba de un total de 25 de comune din întreg județul unde au fost scoase în evidenți neconformități.

Depășiri la 3 parametri

Potrivit Raportului privind calitatea apei întocmit de către Direcția de Sănătate Publică Gorj, a fost înregistrată în urma analizelor prezenta peste norme a trei elemente: amoniu, fier și mangan. În majoritatea cazurilor este vorba de prezența amoniului în cantități mari în apa furnizată, dar există și localități în care fie au fost depistate depășiri la amoniu și fier, fie la amoniu, fier și mangan.

Astfel de depășiri au fost depistate în apa furnizată în următoarele comune: Albeni, Aninoasa, Bălănești, Bengești, Bustuchin – 3 zone, Crușeț – 2 zone, Dănciulești, Hurezani, Ionești, Logrești, Prigoria, Roșiuța, Samarinești, Săulești, Scoarța Bobu, Cărbunești Sat, Slivilești, Stănești, Stoina, Turburea, Turceni, Turcinești, Urdari, Văgiulești și Vladimir.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Gorj, în cazurile semnalate prezenta elementelor respective în exces a fost cauzată de deficiențe înregistrate la tratarea apei. Majoritatea operatorilor au primit măsura de tratare corespunzătoare a apei, precum și informarea consumatorilor în legătură cu parametri respectivi.

O situație deosebită a fost înregistrată însă în comuna Mătăsari. În toamna anului trecut în apa din sistem au fost depistați Enterococi, E coli, precum și clor rezidual. La vremea respectivă au fost dispuse măsuri de remediere. Motivul stării de fapt a fost tot o deficiență de tratare a apei. Consumatorii au fost informați să fiarbă apa înainte de consum, iar conformarea operatorului a survenit până pe 19 septembrie 2023.

Citeşte şi: Dan Ilie Morega, pus sub control judiciar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS