9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProiectant pentru extinderea Muzeului Satului de la Curtișoara

Proiectant pentru extinderea Muzeului Satului de la Curtișoara

A fost desemnat proiectantul pentru extinderea și punerea în valoare a Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtișoara, din județul Gorj.

Au fost achiziționate:

  • serviciile de realizare a proiectului tehnic de execuție,
  • a proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor,
  • a documentației privind urmărirea comportării în timp a construcțiilor,
  • asistența tehnică din partea proiectantului pe parcursul executării lucrărilor pentru obiectivul de investiție „Restaurarea și revitalizarea Muzeului arhitecturii populare Curtișoara”.

Contractul are un buget de 1.349.000 de lei dintr-o sumă inițială aprobată de 1,7 milioane de lei. În urma licitației, suma a mai scăzut. Muzeul Arhitecturii Populare Curtișoara este situat pe raza orașului Bumbești-Jiu. Valoarea totală a obiectivului de investiție este de 95.954.360 lei (inclusiv T.V.A.). Durata estimată de execuție este de 36 luni. Finanțarea e asigurată din fonduri europene nerambursabile și va schimba total fața Muzeului arhitecturii populare. A fost elaborat studiul de fezabilitate, în baza căruia au putut fi estimate costurile legate de reabilitarea și punerea în valoare a muzeului aflat la Curtișoara, nu departe de Târgu Jiu. Acum sunt disponibile toate documentațiile tehnice în vederea realizării proiectului tehnic.

Muzeu unic în Oltenia

Se propune restaurarea Muzeului Arhitecturii Populare Curtișoara, a tuturor caselor aflate pe cele două terenuri, precum și amenajarea unor parcări, a unui circuit turistic al muzeului etc. Muzeul arhitecturii populare din Gorj este un muzeu în aer liber, situat în satul Curtișoara, județul Gorj, care cuprinde monumente de arhitectură și tehnică populară din județ.

Conform listei monumentelor istorice actualizată în 2015, imobilul de la adresa județul Gorj, oraș Bumbești-Jiu, localitatea Curtișoara, este încadrat ca ansamblu monument istoric, grupa valorică A, sub denumirea de „Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești”.

Ansamblul, nedatat, este format din următoarele clădiri cu statut de monument istoric: Cula Cornoiu, datată din secolul al XVIII-lea și Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, datată din 1820. Conform CJ Gorj, scopul realizării obiectivului de investiții este de asigurare a unor condiții optime de organizare și desfășurare a activității muzeului și de dezvoltare a turismului în Gorj prin promovarea identității culturale a județului Gorj, valorificarea culturală a caselor aflate pe cele două terenuri, precum și prin asigurarea unui spațiu adecvat pentru desfășurarea de activități culturale diverse: spectacole, expoziții etc. Vor fi amenajate ateliere de creație populară, o scenă, o parcare, precum și un magazin de suveniruri. Muzeul de la Curtișoara este unic în Oltenia prin numărul mare de case vechi restaurate.

Citește și: Festivalul Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene”, la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS