17.3 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjSalvamontiștii gorjeni își riscă viața pentru un salariu de 2.400 de lei

Salvamontiștii gorjeni își riscă viața pentru un salariu de 2.400 de lei

Salvamontiștii gorjeni își riscă viața pentru un salariu de 2.400 de lei net lunar. Este leafa pentru un salvamontist debutant și se ajunge de exemplu ca după un deceniu, un deceniu și jumătate în slujba salvării montane la o leafă de 3.600 de lei pe lună. Din cauza lefurilor mici, raportat cu alte servicii din țară, unii salvatori derulează și alte activități în timpul liber pentru a-și mai rotunji veniturile.

Având în vedere măsurile de austeritate propuse la nivel național, salvamontiștii încep să nu mai spere ca situația veniturilor să se îmbunătățească. Mai mult decât atât, la un moment dat, se discuta chiar varianta desființării acestor servicii. Iar Serviciul Public al Salvamont Gorj, din cadrul Consiliului Județean, face parte din elitele naționale. Salvamont Gorj este competitiv chiar pe plan european. La nivelul dotărilor și al nivelului de pregătirii salvatorii montani din Gorj sunt în top.

În topul salvatorilor europeni

Salvamontiștii gorjeni au în dotare o dronă subacvatică unică în România. A fost de mare ajutor în cazul activităților de căutare persoane înecate. Drona va putea fi utilizată și pentru a analiza starea unor baraje și a unor structuri care se află sub apă sau parțial în apă, precum poduri, etc. Serviciul Județean al Salvamont Gorj mai deține și alte echipamente necesare în intervențiile de urgență și salvarea de persoane: o placă pentru salvarea din torente și un aruncător de coardă. La Târgu Jiu funcționează un Centrul național de salvare cu ajutorul dronelor.

Centrul a fost deschis anul trecut, în sediul Serviciului Salvamont Gorj și s-a intervenit în câteva situații. Acest dispecerat are tehnologia necesară pentru a identifica prezența umană în imagini surprinse cu ajutorul dronelor utilizate de echipele de căutare-salvare.

Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 kilometri liniari și poate acoperi o suprafață de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii și imagini care după descărcare pot fi, mai apoi, procesate și analizate în nu mai puțin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori. Aceste performanțe duc la micșorarea timpului de intervenție, la reducerea riscurilor pentru salvamontiști și, ceea ce este cel mai important, la salvarea mai multor vieți. România prin Salvamont a fost acceptată să facă parte dintre cele 50 de țări din lume membre ale IEDO – Organizația internațională de salvări de urgență cu ajutorul dronelor.

9 centre de salvare cu fonduri europene

Tot în Gorj au fost realizate 9 centre de salvare montană. Acestea au trecut în administrarea primăriilor. Este vorba de un total de nouă centre de salvare montană care au fost realizate în cadrul unui proiect pilot. Cele nouă centre fac parte din sistemul integrat de salvare montană a județului Gorj și pot deservi în caz de urgență serviciile din județele vecine. Realizarea celor nouă centre de intervenție a vizat crearea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice în Gorj. Cele nouă centre de intervenție sunt în următoarele localități: Tismana, Bumbești-Jiu, Stănești, Polovragi, Baia de Fier(două baze), Runcu, Padeș și Schela.

Citește și: Elevii din Roșia de Amaradia mănâncă mai bine la școală decât acasă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS