13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjHidrocentralele nefinalizate de 20 de ani din Defileul Jiului, în faza studiilor de impact

Hidrocentralele nefinalizate de 20 de ani din Defileul Jiului, în faza studiilor de impact

E nevoie de noi studii de impact pentru cele două hidrocentrale din Defileul Jiului, Dumitra și Bumbești.

După cum a precizat prefectul județului Gorj, Iulian Popescu, Hidroelectrica a scos la licitație cele două studii de impact. Pentru unul dintre studii a fost depusă o ofertă, iar în cel de-al doilea caz licitația va fi reluată din lipsă de oferte. Studiile de impact sunt necesare pentru un nou Acord de Mediu. Lucrările sunt începute acum aproape 20 de ani și au fost sistate de 6 – 7 ani, după o contestație în instanță.

„Am discutat recent cu un reprezentant al Hidroelectrica și ne-a informat că pentru unul dintre studii s-a prezentat o firmă și se va semna contractul pentru altul nimeni. Va fi reluată licitația. Am discutat cu un director din cadrul Hidroelectrica despre pașii de urmat. Studiile de impact sunt necesare pentru obținerea Acordului de Mediu. Durează un an realizarea studiului de impact Trebuie să prezinte cum este influențat debitul râului Jiu pe durata unui an, în fiecare anotimp.”, a precizat prefectul de Gorj, Iulian Popescu.

Decenii de așteptare

Acumularea Hidroenergetică Livezeni – Bumbești, din Defileul Jiului, se bazează pe două hidrocentrale cu o putere instalată de 65,14 MW, respectiv 259 Gwh pe an. Hidrocentralele de la Bumbeşti şi Dumitra sunt aproape gata, fiind finalizate în procent de 90%. Până acum a fost cheltuită suma de peste 155 de milioane de euro, însă lucrările au fost blocate pe ultima sută de metri în instanţă de organizaţiile de mediu.

Astfel, autorizaţia de construire a fost anulată, pe motiv că hidrocentralele cu aducţiune subterană vor diminua în mod considerabil debitul râului Jiu. Ar fi afectată populația de pești și vidră. În anul 2017 Curtea de Apel București a anulat autorizația lucrărilor, la cererea organizațiilor de mediu. Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu vizează sectorul Livezeni-Bumbești, în județele Gorj și Hunedoara.

Obiectivul de investiţii face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică şi este amplasat în partea de sud a județului Hunedoara și cea de nord a județului Gorj, pe sectorul râului Jiu cuprins între localitățile Livezeni și Bumbești. Demararea investiției a fost aprobată încă din anul 2004. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în 4 – 5 ani. Producția de energie electrică din aportul natural de apă va fi de 259 GWh pe an, suficientă pentru a alimenta un oraş cu 100.000 de persoane.

Citește și: Ziua Mondială a Geologiei, sărbătorită la Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS