11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAmendamente pentru amânarea închiderii grupurilor CEO

Amendamente pentru amânarea închiderii grupurilor CEO

Unul dintre parlamentarii de Gorj a depus amendamente pentru modificarea Ordonanței de Urgență 175 din 2022, care modifică legea 334/2022 privind decarbonarea sistemului energetic național.

Actul normativ stipulează calendarul de închidere a grupurilor energetice pe bază de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia. Două ar trebui să intre în conservare în luna octombrie a acestui an. Este vorba de blocul energetic numărul 3 de la Termocentrala de la Rovinari și blocul energetic 7 de la Termocentrala Turceni.

În urma unor consultări cu reprezentanții CEO, Ion Iordache propune, în primă fază, trei amendamente care vor modifica termenele de închidere a unor grupuri energetice și menținerea lor în activitate până când se pun în funcțiune alte capacități de producție.
„Propunerea legislativă privind condiționarea retragerii din exploatare a grupurilor energetice pe bază de lignit este:

  • Amânarea retragerii din exploatare a capacității de 975 MW (Grup 6 Rovinari, Grup 4 Turceni, Grup 7 Ișalnița), până la data intrării în exploatare comercială a noilor investiții în capacități pe gaz natural, tip CCGT de 1325 MW ale Complexului Energetic Oltenia, prin ordin al Ministerului Energiei.
  • Trecerea în rezervă de capacitate a Grup 6 Rovinari, Grup 4 Turceni, Grup 7 Ișalnița până la 31 decembrie 2032.
  • Menținerea în funcțiune a grupurilor energetice pe bază de lignit până la procesarea întregii cantități de lignit rezultată din Programul de Închidere a Activității miniere a carierelor”, conform amendamentelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS