14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCreșteri însemnate la impozite și utilități în 2023

Creșteri însemnate la impozite și utilități în 2023

Pe locuitorii județului Gorj îi așteaptă creșteri însemnate de tarife la o serie de servicii și impozite. Acestea vor intra în vigoare peste numai câteva zile, de la 1 ianuarie 2023.

Cea mai mare creștere de tarif a fost anunțată la serviciile de apă și canal prestate de operatorul Aparegio Gorj. Astfel, de la 8 lei metrul cub de apă furnizată, canalizată și epurată se va ajunge de la 1 ianuarie la 14 lei.

„Operatorul Aparegio Gorj S.A. comunică modificarea prețului apei potabile, respectiv a tarifului de canalizare-epurare după cum urmează: preț apă potabilă: 5,38 lei/mc fără TVA,tarif canalizare-epurare: 6,21 lei/mc fără TVA. Total apă canal – 11,59 lei fără TVA. Noile prețuri se aplică pe toată aria de operare APAREGIO GORJ S.A. începând cu data de 1 ianuarie 2023. Prețurile și Tarifele au fost aprobate de către A.N.R.S.C. prin decizia nr. 205/24.11.2022 și practicarea tarifului unic face parte din Strategia tarifară a operatorului, cerință esențială și condiție obligatorie din Contractul de finanțare nr. 443/23.12.2020, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare și S.C. APAREGIO GORJ S.A. pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul GORJ”, conform Aparegio Gorj.

De ce a crescut prețul

Potrivit Aparegio Gorj, strategia tarifară prevede ajustarea tarifelor pe termen lung, atât în termeni reali, cât și pe baza inflației și are în vedere, în principal, să acopere: „costul justificat economic al furnizării serviciilor; mentenanța investițiilor de interes regional realizate în cadrul POIM; respectarea autonomiei financiare a companiei; funcționarea eficientă și în siguranță a serviciilor, protecția mediului și sănătatea populației; constituirea și alimentarea fondului IID conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.198/2005, cu modificările și completările ulterioare.”, sunt explicațiile conducerii Aparegio Gorj.

Creșterea explozivă a prețului la apă va fi completată, cel puțin la Târgu Jiu, de o majorare cu 17% a impozitelor locale. Consiliul Local Târgu Jiu a decis majorarea impozitelor locale cu 17%. Majorarea va fi aplicată cu data de 1 ianuarie 2023. Vor crește impozitele pe terenuri și clădiri. S-a avut în vedere acoperirea inflației pe anul în curs. Și taxa pe gunoi va fi majorată în peste 40 de comune și orașe din județul Gorj. Potrivit lui Luis Popa, directorul Serviciului pentru Gestionarea Deșeurilor din Consiliul Județean Gorj, de la 8 lei de persoană pe lună, taxa de salubritate va ajunge la 10 – 11 lei de persoană lunar, de anul viitor. Serviciile sunt asigurate de către compania Polaris.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS