25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjColoana Fără Sfârșit e jupuită la modulele de bază

Coloana Fără Sfârșit e jupuită la modulele de bază

Unul din cele mai vizitate obiective turistice și de artă din Târgu Jiu, Coloana Fără Sfârșit, a început să se degradeze.

Aspectul monumentului, în special la modulele de bază, este vizibil schimbat în rău. În ultimii ani degradarea s-a accentuat, iar în momentul de față Coloana Fără Sfârșit este pur și simplu jupuită de lacul protector, în zona modulelor de bază. Motivul sunt desigur expunerea în aer liber, deci intemperiile, dar și faptul că mulți turiști și chiar localnici nu respectă indicatoarele și anunțurile publice ale autorităților de a nu atinge monumentele realizate de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu.

Astfel, lacul protector aplicat în urmă cu mai mulți ani pe suprafața din bronz a modulelor s-a degradat. Pe suprafețe mari a dispărut cu totul și acest lucru este vizibil la nivelul nuanțelor mai deschise în partea de jos a monumentului față de partea superioară.

Niciun leu pentru restaurare

Un alt motiv pentru care s-a ajuns la actuala stare de fapt în ceea ce privește una din cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuși este că nu au mai fost alocate de ani de zile fonduri pentru restaurare. Pandemia a pus capac oricărui demers în acest sens.

Alocările bugetare se fac de către Ministerul Culturii prin Institutul Național al Monumentelor. Procedura este ca o comisie de specialiști să evalueze starea operei și să întocmească un raport de specialitate. Acesta ar trebui să vină și cu propuneri de reabilitare, restaurare sau protejare, precum și cu eventualele soluții optime pentru protejarea monumentului, astfel încât durata de viață a acestuia să fie prelungită. Dat fiind vorba că este o operă expusă în aer liber, procesul de degradare este unul accelerat.

Dacă pentru Coloana Fără Sfârșit nu au fost găsite fonduri, în schimb au fost bani pentru finanțarea unui proiect care vizează operele realizate de-a lungul anilor în cadrul Simpozionului Național „Atelierele Brâncuși”. Sunt peste 100 de creații din travertin, granit și marmură expuse în diferite locuri din Târgu Jiu. Se dorește curățarea acestora și mutarea într-un parc tematic, în zona Narciselor.

Lucrurile se mișcă greu

Ultima alocare de fonduri pentru operele lui Constantin Brâncuși a fost de o mie de lei de la bugetul central. Cert este că la Târgu Jiu se află unul din puținele ansambluri sculpturale în aer liber din țară și de o asemenea valoare, având în vedere că a fost conceput de către Constantin Brâncuși. Operele au fost realizate în perioada 1937 – 1938, pe cheltuiala Ligii Femeilor Gorjene condusă de Arethia Tătărescu, soția premierului de la vremea respectivă.

Nu numai Coloana Fără Sfârșit are nevoie de reabilitare și de cel puțin un nou strat de lac protector, ci și parcul în care se află. Ar trebui să fie îmbunătățit și iluminatul public din zonă, neschimbat de ani de zile. Un dezastru este și pe Calea Eroilor, pe tronsonul dintre Biblioteca Județeană și Biserica „Sfinții Apostoli”.

De câțiva ani România vrea să includă Ansamblul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu în Patrimoniul UNESCO

De doi ani de zile o firmă se chinuie să finalizeze proiectul care prevede un nou sistem de canalizare, un nou pavaj și sistem de iluminat public. Când plouă, strada se transformă în noroi. Lucrările ar fi trebuit să fie gata de anul trecut. Noul termen de finalizare a contractului este luna august 2022, însă sunt șanse mici ca lucrările să fie gata. Pe de altă parte, de câțiva ani România vrea să includă Ansamblul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial al UNESCO. În condițiile actuale nu se știe ce se va întâmpla cu operele brâncușiene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS