16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAdimnistrația CEO solicită Ministerului Muncii cumularea pensiei cu salariul în minerit și în termocentrale

Adimnistrația CEO solicită Ministerului Muncii cumularea pensiei cu salariul în minerit și în termocentrale

Administrația Complexului Energetic Oltenia a făcut demersuri pe lângă Ministerul Muncii pentru ca în sectorul minier și energetic să poată fi cumulat salariul și pensia.

Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că la nivelul companiei este în curs de implementare un plan de reducere de personal. Astfel, de la 11.200 de angajați în prezent se va ajunge la 4.500 în 2026. Numai anul acesta vor pleca 2.000 de mineri și energeticieni din cadrul colosului energetic. Astfel, se va rămâne fără o parte a angajaților experimentați. Există chiar varianta ca o bună parte a specialiștilor să se pensioneze la vârsta de 52 de ani.

Astfel, Complexul Energetic Oltenia va rămâne în curând angajații de care are nevoie. Prin urmare, se încearcă obținerea unei dispense ca viitorii pensionari să poată să lucreze în continuare, pe perioadă determinată, în special în termocentralele care produc energie electrică.

Rămân fără angajați

Unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia este convins că angajații companiei se vor putea pensiona anticipat de luna viitoare. Este vorba de adoptarea Legii 7 din 2022 care modifică Legea pensiilor și completează Legea 197 din 2021. Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, a declarat că proiectul de lege care a primit avizele necesare în Comisia de Muncă, ar putea ajunge la votul în plen.

Ulterior, legea va fi trimisă spre promulgare și în 30 de zile ar putea intra în vigoare. Prin urmare, pe la jumătatea lunii aprilie actul normativ va intra în vigoare și produce efecte. Astfel, angajații Complexului Energetic Oltenia vor putea să depună cereri în vederea pensionării. Condițiile vor fi aceleași ca în Legea 197, respectiv vârsta de 52 de ani, vechimea de 25 de ani în companii energetice și stagiul minim de cotizare de 30 de ani. De precizat că Legea 7 este programată miercuri la votul din plenul Camerei Deputaților.

Italia redeschide grupurile pe cărbune, România le închide

În timp ce la nivelul Complexului Energetic Oltenia este în curs de implementare un Plan de restructurare cu închidere de capacități, recent Italia a anunțat că va redeschide grupuri pe cărbune în contextul războiului din Ucraina. Italia este dependentă de gazele din Rusia și caută să își suplimenteze capacitățile de producere a curentului electric pentru a rezista în perioada derulării conflictului.

Astfel, Guvernul italian a aprobat măsuri de urgenţă vizând o eventuală penurie de gaze din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, între care opţiunea de a-şi redeschide centralele care funcţionau pe bază de cărbuni. Şase centrale pe bază de cărbuni încă în activitate în Italia erau destinate să-şi oprească orice activitate în 2025, în cadrul tranziţiei energetice. În prezent, acest combustibil poluant contribuie la circa 5% din consumul de electricitate în Italia. Statul italian importă 90% din gazele de care are nevoie.

Complexul Energetic Oltenia se pregătește să închidă jumătate din grupurile energetice pe bază de cărbune și să construiască până în 2026 parcuri fotovoltaice și grupuri pe gaze naturale. Planul de restructurare este obligatoriu și avizat de Comisia Europeană. CEO face restructurări pentru că este beneficiar de ajutoare de stat pentru plata certificatelor de CO2. În momentul de față, Complexul Energetic Oltenia asigură 17% din necesarul de energie de la nivel național.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS