12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSpitalul Județean a alocat fonduri pentru echipamente medicale performante

Spitalul Județean a alocat fonduri pentru echipamente medicale performante

Pacienții Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu vor beneficia de echipamente medicale performante. Va fi încheiat un acord cadru pentru furnizarea a unui număr de 10 ventilatoare pentru compartimentele ATI din unitatea medicală.

De asemenea, vor fi disponibile și două stații de sterilizare ultramoderne. Vor fi stații de sterilizare cu abur. Bugetul pentru furnizarea ventilatoarelor care vor salva vieți este de peste 665.000 de lei fără TVA, iar cel pentru stațiile de sterilizare cu abur de aproape un milion de lei fără TVA.

Bugetul total pentru echipamentele de care are nevoie Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu este de peste 1,6 milioane de lei fără TVA. Luna viitoare este programată licitația și, în cazul în care va fi stabilit un câștigător, atunci se va trece la semnarea contractului pentru furnizarea aparaturii respective. Unitatea medicală din Târgu Jiu ia în calcul o prelungire a pandemiei de coronavirus și vrea să dispună de echipamentele necesare pentru salvarea vieții pacienților.

Serviciu privat pentru situații de urgență

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu are nevoie de un serviciu privat pentru situații de urgență. Au fost aprobate sumele necesare pentru achiziția serviciilor de prevenire și stingere a incendiilor. O societate de profil va trebui să asigure în următoarele 24 de luni serviciul pentru intervenție în cazul unor situații de urgență, precum incendiile. Suma alocată pentru achiziția serviciilor de pompieri este de 1,34 de milioane de lei.

Tot mai multe spitale din țară s-au confruntat cu incendii în perioada pandemiei. Intervenția pompierilor militar s-a produs după câteva minute, timp suficient totuși pentru ca să se producă pierderi de vieți omenești, respectiv de bunuri. Un serviciul privat pentru situații de urgență ar însemna prezența 24 de ore din 24 în zona pavilioanelor cu ATI și echipamente care folosesc energie electrică și oxigen. Prin urmare, s-ar interveni imediat în cazul în care s-ar produce incendii sau alte tipuri de evenimente grave.

Proiect de 9 milioane de lei pentru instalații noi de oxigen

Totodată, Consiliul Județean Gorj a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Instalații de gaze medicale (oxigen medical, aer comprimat medical și vacuum medical), instalații electrice, sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală – în toate cele trei locații ale Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Valoarea totală a obiectivului de investiție este de 9.265.222,08 lei (inclusiv T.V.A.), din care valoare construcții și montaj 5.048.348,93 lei (inclusiv T.V.A.). Durata estimată de execuție este de 10 luni. Vor fi cumpărate butelii de oxigen, prize de oxigen, rampe fluide, două stocatoare noi și altele.

„Având în vedere faptul că, limitarea răspândirii virusului, precum și efectele extrem de grave ale acestuia asupra populației României, implică dotarea cu echipamente medicale a spitalelor, în contextul consolidării infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combatere a epidemiei de COVID-19, starea de uzură fizică și morală și suprasolicitarea determinată de numărul mare de pacienți a rețelelor de gaze medicale cât și cele de energie electrică, se creează un risc major pentru viața și sănătatea pacienților internați în spitale.

Astfel, în sprijinul unei abordări coerente a crizei de sănătate publică rezultată, pentru a împiedica blocarea infrastructurii medicale disponibile și, implicit, afectarea dreptului la sănătate pentru pacienții ce necesită internare, se impune reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale, precum și instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu”, potrivit proiectului care va fi depus pentru accesarea de fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS