14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSpitalul Cărbunești mai are oxigen până pe 30 noiembrie

Spitalul Cărbunești mai are oxigen până pe 30 noiembrie

Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești va mai avea oxigen pentru bolnavi doar până la finalul acestei luni.

În condițiile în care consumul de oxigen se menține la nivelul actual, atunci cantitatea de oxigen furnizată prin contract se va epuiza până pe 30 noiembrie. Conducerea unității medicale nu a reușit să semneze un contract de furnizare pentru a exista continuitate. Au fost contractate două mari companii în domeniul producției de oxigen medicinal, însă nu s-a reușit să fie obținută măcar o promisiune. Constantin Târziu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, a declarat că o promisiune pentru a beneficia în continuare de oxigen a venit din partea actualului furnizor, însă nu a fost semnat un act adițional la actualul contract sau un alt tip de document care să garanteze că nu vor fi probleme cu oxigenul la unitatea medicală care tratează doar pacienți cu coronavirus.

Plin la Secția ATI

Constantin Târziu, directorul Spitalului din Cărbunești, a declarat că la nivel național cererea de oxigen rămâne crescută. În același timp, se constată scădere ușoară a numărului de pacienți internați cu coronavirus. Cu toate acestea în continuare nu sunt libere paturi la Secția ATI COVID unde sunt 15 bolnavi.

„Acum avem 128 de bolnavi, din 200 de locuri. Sunt ocupate toate cele 15 paturi de la ATI. Este o scădere ușoară. În aceste condiții mai scade consumul de oxigen. Am avut contacte cu cele două mari companii în domeniu, dar nu avem niciun contract semnat și nici măcar o promisiune. Singurii care ne-au transmis verbal că ar continua livrările sunt ce cu care avem contract în momentul de față. Cantitatea contractată se va epuiza în noiembrie. Ei au promis că vor continua să livreze și în decembrie. Sper să avem în curând o certitudine din acest punct de vedere. După ce s-a întâmplat au livrat constant oxigen. Nu a scăzut sub 700 – 800 de litri și au trimis mașina cu oxigen. Ei au promis că în momentul în care se va termina cantitatea prevăzută în contract livrările vor continua, dar nu avem nimic scris în sensul acesta”, a declarat Constantin Târzu, managerul Spitalul COVID din Târgu Cărbunești.

Cinci bolnavi au murit după ce spitalul a rămas fără oxigen

Este de amintit că unitatea medicală de la Târgu-Cărbunești a rămas fără oxigen în urmă cu două săptămâni. A fost nevoie de declanșarea Planului roșu de intervenție. În zonă au ajuns zeci de ambulanțe pentru a furniza pacienților oxigen din tuburi. Cei mai afectați au fost bolnavii din Secția ATI COVID. Doi au și murit la spital, iar trei ulterior, la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. În urma verificărilor făcute la câteva ore după incident, s-a stabilit că stocătorul a rămas fără oxigen și nu ar fi fost vorba de vreo defecțiune la instalații. În urma deceselor de la unitatea spitalicească, Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a deschis un dosar penal în care a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă. Și prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, a trimis Corpul de Control la Spitalul din Cărbunești. Au fost depistate o serie de nereguli, precum și stocuri zero la anumite medicamente și materiale. O copie a raportului de control a ajuns și la IPJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS