21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAviz de la acționarii CEO pentru vânzarea Termocentralei Chișcani

Aviz de la acționarii CEO pentru vânzarea Termocentralei Chișcani

Complexul Energetic Oltenia(CEO) va scoate la vânzare activele de la Termocentrala Chișcani, din județul Brăila.

Grupurile pe gaze de la Chișcani au fost preluate în urmă cu mai mulți ani de către Complexul Energetic Oltenia. Pentru că termocentrala nu produce nimic, Directoratul Complexului Energetic Oltenia va propune acționarilor companiei să revină asupra unei hotărâri prin care a fost suspendată vânzarea activelor termocentralei care nu a adus niciun fel de beneficii Complexului Energetic Oltenia.

Sucursala de la Brăila a fost preluată de Complexul Energetic Oltenia în anul 2013, în contul unor creanțe pe care le avea de recuperat de la Electrocentrale Grup SA. Creanțele au fost de 30 de milioane de lei, iar Complexul Energetic Oltenia a mai și achitat o sumă de bani în plus, respectiv un rest de plată peste creanța de 30 de milioane de lei. Ani de zile, grupurile pe gaze naturale de la Chișcani nu au adus nicun fel de beneficii companiei. Din contra, au fost cheltuite milioane de lei an de an cu salariile și cu alte taxe.

Au anulat tranzacția

În urmă nu cu mult timp, o instanță de judecată a stabilt că preluarea Termocentralei de la Chișcani de către Complexul Energetic Oltenia nu s-a făcut legal. La un moment dat s-a încercat scoaterea la vânzare a centralei, însă procesul a fost stopat pentru că era nevoie de un acord cu vechiul proprietar. Acum acționarii Complexului Energetic Oltenia sunt invitați să avizeze reluarea procesului de scoatere la vânzare a activelor de la Brăila pentru a recupera din bani.

După cum se cunoaște, Complexul Energetic Oltenia vrea să renunțe la obiectivele care nu sunt productive sau care nu au legătură directă cu producerea de energie electrică, obiectul principal de activitate al societății. Va fi și cazul Sucursalei Electrocentrale de la Craiova. Astfel, Termocentrala Craiova 2 va fi externalizată din Complexul Energetic Oltenia până în 2023. Cel puțin așa se menționează în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltena, trimis spre aprobare Comisiei Europene.

Va fi înființată o companie nouă care să preia grupurile de la Craiova 2 care asigură în principal agentul termic pentru municipiul Craiova și agenții economici mari din zonă. Din noua societate ar urma să facă parte CEO și Consiliul Local Craiova. Sucursala Electrocentrale de la Craiova va produce energie electrică și termică numai pe gaze naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS