3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFondul de salarii de la CEO, reîntregit cu 25 de milioane de lei

Fondul de salarii de la CEO, reîntregit cu 25 de milioane de lei

Vești bune pentru mineri și energeticieni. Autoritățile centrale și Ministerul Energiei au identificat o soluție cu privire la fondul de salarii al Complexului Energetic Oltenia(CEO). S-a convenit ca acesta să fie reîntregit cu suma de 25 de milioane de lei.

Este suma care dispăruse din fondul de salarii, din cauză că anul trecut angajații au fost trimiși în șomaj tehnic. Din acest motiv, s-a redus și fundul de salarii. S-a ajuns la concluzia că nu este vina Complexului Energetic Oltenia, dat fiind faptul că și societatea a fost afectată de pandemie și a fost nevoită să apeleze la măsura șomajului tehnic. Prin urmare, va fi adăugată suma de 25 de milioane de lei la actualul fond de salarii. Acesta nu va mai fi diminuat. În plus, va permite includerea sporurilor și a adaosurilor în salariu, fără să existe scăderi de lefuri. De asemenea, există de acum posibilitatea unor creșteri de venituri pentru mineri și energeticieni. Vor fi identificate soluțiile legale, în așa fel încât să nu se intre sub incidența legii care interzice creșteri de salarii la societățile de stat cu pierderi.

Minerii din CEO încep proteste și la Motru

Protestele minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia se extind de luni. Pe lângă protestul de la Târgu Jiu, va avea loc un protest și în centrul municipiului Motru.

Este de precizat că protestul de la Târgu Jiu are loc de peste trei luni de zile și este organizat în principal de Sindicatul Solidaritatea 2013, de la Cariera Lupoaia, condus de Nicu Bunoaica. Zeci de persoane au venit zi de zi în centrul orașului Târgu Jiu pentru a cere scăderea vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de un proiect de lege care se află acum la Camera Deputaților și care prevede scăderea vârstei de pensionare de la 55 la 52 de ani. Proiectul va trebui să intre în dezbatere la Comisia de Muncă din Camera Deputaților. Ulterior, va ajunge la discuțiile din plen și la vot. Deocamdată, procesul de analiză a proiectului de lege pare să se fi blocat în Comisia de muncă de la Camera Deputaților.

Scăderea vârstei de pensionare vizează mii de angajați

Sindicatele vor să exitindă protestele și la Motru pentru a trage un semnal de alarmă și mai puternic. Protestul de la Motru va avea loc în fața Casei de cultură. Este de amintit și că protestatarii de la Târgu Jiu au protestat inclusive în București, în fața Guvernului pentru a impulsiona trimiterea legii la parlament. Legea are însă aviz negativ de la Guvern, din cauza impactului bugetar.

Administrația Complexului Energetic Oltenia a realizat o estimare cu privire la efectele scăderii vârstei de pensionare. Astfel, peste 4.000 de mineri și energeticieni ar putea să beneficieze de pe urma legii, dacă aceasta ar fi votată în Camera Deputaților. Oamenii ar trebui să fie încadrați în condiții de muncă mai grele și ar trebui să le fie achitate contribuțiile sociale pe mai mulți ani. Bugetul necesar pentru plata contribuțiilor la sănătate și pensii este de peste 50 de milioane de euro. Compania nu are însă disponibilă o asemenea sumă, având în vedere că recent a cheltuit 315 milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. Din total 74 de milionane de euro au provenit din bugetul companiei, iar diferența a fost un ajutor de stat de restructurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS