11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncep derocările în Defileul Jiului pentru construirea unei parcări mari lângă Mănăstirea Lainici

Încep derocările în Defileul Jiului pentru construirea unei parcări mari lângă Mănăstirea Lainici

Încep derocările în Defileul Jiului, în zona Mănăstirii Lainici, în vederea construirii unei parcări pentru lăcașul de cult.

Potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, în cadrul lucrărilor de reamenajare a parcării de pe DN 66, zona Mănăstirii Lainici, luni, 1 martie, între orele 14.00 – 16.00 se va restricționa circulația tuturor categoriilor de autovehicule, pentru intervale scurte de timp, pentru efectuarea operațiunilor de derocare prin împușcare cu material explozibil.

Direcția de Drumuri și Poduri Craiova le solicită conducătorilor auto să respecte indicațiile piloților de trafic și a agenților de poliția rutieră prezenți la fața locului. Traficul rutier va fi restricționat în funcție de lucrările care vor avea loc și va fi chiar și întrerupt pentru a se păstra singuranța celor care tranzitează Defileul Jiului. Este nevoie de lucrări de derocare peste drum de Mănăstirea Lainici, în Parcul Național „Defielul Jiului”, având în vedere că prin zona respectivă va trece Drumul Național 66.

Parcare și pod

În fața Mănăstirii Lainci va fi amenajată o parcare foarte mare, pentru toate tipurile de vehicule, astfel încât turiștii și credincioșii să nu mai fie nevoiți să treacă strada, așa cum se întâmplă în momentul de față. Parcarea actuală este peste drum de intrarea în Mănăstire, iar autovehiculele trebuie să oprească destul de des la trecerea de pietoni din zonă.

Tot traficul greu ocolește Defileul Jiului

Este de amintit că tot în Defileul Jiului va fi construit și un pod nou peste râul Jiu. Pentru podul actual, care este unul provizoriu de peste 10 ani, este instituită o restricție de tonaj de 30 de tone. Prin urmare, tot traficul greu ocolește Defileul Jiului, iar variantele ocolitoare sunt mult mai luni. De ani de zile șoferii de tir pierd ore în trafic, din cauză că nu pot trece cu vehiculele peste podul construit acum un deceniu, ca variană provizorie în locul podului vechi. Acesta nu mai putea fi utilizat, din cauza vechimii și a faptului că a fost afectat de viiturile produse de-a lungul timpului pe râul Jiu.

Contract de 19,8 milioane de lei

Este de amintit că în luna octombrie a anului trecut, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat la Târgu Jiu contractul de executie lucrări pentru cele două obiective rămase de executat în Defileul Jiului. E vorba de proiectul intitulat „Reabilitare DN66 prin reamenajarea sectorului cuprins între km 105+000- km 105+580 în vederea construirii unui pod nou peste Jiu de la Meri la km 105+250 și reamenajare sector km 106+220 – km 106+965 din zona mânăstirii Lainici”, cu ofertantul desemnat câștigător Asocierea S.C. FREYROM S.A. – PROCONS GROUP S.R.L.

Valoarea contractului este de 19.872.901,81 lei fără TVA. Durata contractului este: 12 luni perioada de execuție a lucrărilor, 96 de luni perioada de garanție a lucrărilor. Obiectivul prevede reabilitarea DN66 prin reamenajarea sectoarelor cuprinse între km 105+000 – 105+580 și km 106+220 – km 106-965 cât și construirea unui pod nou peste râul Jiu de la Meri, poziționat la km 105+250, în conformitate cu standardele românești și europene pentru traficul prevăzut, asigurând un grad sporit de siguranță a traficului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS