10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTuriștii sunt așteptați pe 1 Decembrie la Rânca

Turiștii sunt așteptați pe 1 Decembrie la Rânca

Iarna s-a instalat la finalul săptămânii trecute în stațiunea montană Rânca, din județul Gorj. Drumarii au acționat cu utilaje pentru eliminarea zăpezii de pe carosabil. S-a intervenit pe tronsonul din Transalpina cuprins între Novaci și Rânca. Drumul este în momentul de față curat și se poate urca fără probleme în stațiune, însă în condiții de iarnă și cu mașinile prevăzute cu anvelope de sezon.

La Rânca, administratorul pârtiilor din zonă nu a stat cu mâinile în sân și a pus în funcțiune tunurile de zăpadă. În acest fel stratul de zăpadă de pe pârtia principal să fie unul consistent, în cazul în care va mai ninge în zilele următoare. Astfel, cabanierii și proprietarii de pensiuni din stațiune speră ca debutul iernii să aducă turiști în zonă. Aceștia sunt așteptați la Rânca pe 1 Decembrie, să sărbătorească Ziua Națională, la cota 1.650 de metri.

Pregătiți cu fasole cu ciolan

Proprietarii de pensiuni și de cabane din Rânca sunt pregătiți să organizeze Ziua Națională pentru persoanele care vor dori să ia parte la eveniment. Tricolorul va fi arborat pe Vârful Păpușa, iar pensiunile din zonă vor prepara tradiționala fasole cu ciolan și vin fiert. „Au venit ninsorile la Rânca. Totul este pregătit. Aici sunt condiții să fie păstrată distanțarea fizică. Este loc pentru toată lumea să se plimbe, să ia o gură de aer proaspăt.

Acum avem și străduțele asfaltate și accesul este mult mai ușor. Îi așteptăm pe toți la Rânca de Ziua Națională cu bucate tradiționale. Va fi frumos. Astfel se simte totul aici la munte și se trece altfel peste pandemie decât la oraș. Se vine cu mașina, se pleacă tot cu mașina. Sunt condiții să se păstreze distanța pentru că aici este destul spațiu și sunt foarte multe locuri de cazare”, a declarat Constantin Pănescu, proprietar de pensiune și președintele Asociației Concesionarilor din Rânca.

Telescaunul și partia, concesionate către CTM Rînca

De precizat că iubitorii sporturilor de iarnă se vor putea bucura de anul acesta din nou de instalația de telescaun și de pârtia din zona Vârfului Păpușa. Este vorba de singurul telescaun disponibil în stațiune și care, în ultimii ani, a rămas mai mult neutilizat. Firma care l-a adiministrat a intrat în faliment. Este vorba de Vârful Păpușa SA, înființată de o asociație a primăriilor din Baia de Fier, Novaci și Consiliul Județean Gorj.

Unul din motivele pentru care transportul pe cablu nu a funcționat sau a funcționat cu sincope a fost legat de situația pârtiei care nu a putut fi întreținută și nu a fost prevăzută cu tunuri de zăpadă pentru perioadele cu ninsori mai slabe sau în care zăpada era mai puțină. Prin urmare, telescaunul din Rânca nu a putut funcționa în condiții de rentabilitate. Din acest sezon de iarnă instalația va fi administrată de CTM Rînca SRL, o firmă care se ocupă de întreținerea celorlalte pârtii din zona turistică. Transportul pe cablu și pârtia au fost concesionate în urma organizării unei licitații. Singura ofertă depusă a fost a firmei CTM Rînca SRL. Contractul de concesionare a fost semnat recent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS