22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncep negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă la CEO

Încep negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă la CEO

Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor începe joi negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă. Acestea vor avea loc în cadrul unei Comisii de Negociere din care fac parte membrii Directoratului CEO și liderii de sindicat din cadrul federațiilor reprezentative.

În cadrul primei ședințe administrația Complexului Energetic Oltenia le va prezenta partenerilor sociali proiectul de Buget de Venituri și Cheltuieli pentru anul în curs. Acesta va curpinde și fondul de salarii propus în anul 2020.

În funcție de nivelul acestuia, sindicatele vor putea negocia sau nu creșteri de salarii și diferite drepturi pe care le-au avut și în anul 2019. În primul rând, sindicatele vor o creștere salarială care să acopere rata inflației din anul precedent. De asemenea, liderii de sindicat au anunțat, prin vocea lui Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, că este nevoie de creșterea valorii la tichetele de masă și majorarea valorii voucherelor de vacanță la nivelul salariului minim pe economie.

Vor primi 1,2 miliarde de lei

Negocierea noului Contract Colectiv de Muncă la Complexul Energetic Oltenia depinde foarte mult de situația plății certificatelor de CO2 pe anul 2019. Compania nu are fondurile necesare pentru a cumpăra certificatele de CO2 aferente producției de energie electrică din anul anterior. Suma în discuție este de peste 1,6 miliarde de lei. Este de aminit că guvernul a aprobat săptămâna aceasta o Ordonanță de Urgență privind acordarea unui ajutor de salvare Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de un împrumut de 1,2 miliarde de lei care va fi accesat de la Trezorerie. Potrivit legii, dacă societatea nu va achita anul acesta împrumutul respectiv, atunci ajutorul de salvare se va transforma în ajutor de restructurare. În acest sens, CEO are pregătit un plan de restructurare, care prevede închiderea de capacități.

CEO va rămâne fără câteva mii de salariați în următorii ani

Complexul Energetic Oltenia va rămâne în următorii ani fără câteva mii de angajați. Este vorba de viitorul apropiat. Potrivit liderilor de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, peste 4.500 de mineri și energeticieni vor părăsi compania. Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că vor ieși din sistem lucrătorii care se apropie de vârsta de pensionare. Aceștia beneficiază din 2020 de reducerea vârstei de pensionare. Complexul Energetic Oltenia are în prezent 12.800 de angajați. „Până acum avem deja depuse 500 de cereri din partea angajaților care vor ieși la pensie anul acesta. Oamenii vor să iasă din sistem și să beneficieze de ultimele modificări legislative care vizează reducerea vârstei de pensionare cu maximum doi ani de zile pentru salariații sunt încadrații la condiții deosebite de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS