6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutorul de stat pentru CEO, în linie dreaptă

Ajutorul de stat pentru CEO, în linie dreaptă

Acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia a intrat în linie dreaptă. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO), Comisia Europeană a clarificat împreună cu autoritățile române toate semnele de întrebare care existau în legătură cu acordarea de către stat a unui ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia. Suma pe care Complexul Energetic Oltenia o va primit de la stat sub forma unui împrumut cu dobândă preferențială este de 1,2 miliarde de lei. Fondurile sunt destinate achiziției certificatelor de CO2.

„Pe 20.01.2020, în conformitate cu prevederile europene și naționale privind ajutoarele de stat, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a transmis prin Consiliul Concurenței către direcțiile specializate ale Comisiei Europene formularele de prenotificare a ajutorului de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia SA. Urmare a clarificărilor care au avut loc între Comisia Europeană, MEEMA, Consiliul Concurenței și CE Oltenia, în data de 31.01.2020 aceasta a considerat că sunt îndeplinite cerințele privind transmiterea formală a notificării ajutorului de salvare“, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

Termenul de conformare este luna aprilie

Termenul de conformare pentru achiziția certificatelor de CO2 de către Complexul Energetic Oltenia este finalul lunii aprilie. Trebuie achitată taxa de poluare, respectiv certificatele de CO2, aferente producției din anul 2019. Suma totală este de 1,6 miliarde de lei. CEO nu are la dispoziție dect 400 de milioane de lei. Diferența de 1,2 miliarde de lei va ajunge la companie sub forma unui ajutor de salvare.

Dat fiind faptul că producătorul de energie electrică din Oltenia nu va avea posibilitatea să returneze în şase luni ajutorul de salvare, din cauza lipsei de lichidități, acesta se va transforma într-un ajutor de restructurare. Complexul Energetic Oltenia este pregătit pentru această etapă și a întocmit deja un plan de restructurare a companiei. Până în 2025 – 2026 vor fi închise patru cariere miniere. De asemenea, în următorii cinci ani Complexul Energetic Oltenia va rămâne fără 4.500 – 5.000 de salariați care vor ieși în mod natural la pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS