14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAu fost sistate lucrările de asfaltare pe toate drumurile județene: 68 de utilaje pregătite pentru deszăpezire

Au fost sistate lucrările de asfaltare pe toate drumurile județene: 68 de utilaje pregătite pentru deszăpezire

Autoritățile din Gorj au decis sistarea lucrărilor pe toate șantierele deschise pe drumurile județene, în vederea pregătirii de iarnă. Este vorba de lucrări executate prin Programul Național de Dezvoltare Locală sau cu fonduri europene. Măsura a fost luată ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile și a scăderii temperaturilor la limita de îngheț.

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a declarat că prin PNDL lucrările de reabilitare care se execută pe o serie de drumuri județene sunt realizate în procent de 50%. De o lună de zile nu au mai fost virate fonduri pentru plata constructorilor. De asemenea, la lucrările cu fonduri europene, gradul de realizare este mai mic, având în vedere că licitațiile au avut loc mai târziu. Președintele Consiliului Județean Gorj a mai declarat că prioritate are în această perioadă activitatea de întreținere a drumurilor județene. Instituția are în administrare 835 km de drumuri județene. Pentru serviciile de întreținere și deszăpezire este valabil un acord-cadru, respectiv un contract subsecvent.

Toate utilajele sunt în baze

Sunt asigurate 68 de utilaje în 9 baze. Utilajele au fost verificate de către reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj și specialiștii din cadrul Consiliului Județean. Au fost achiziționate și cantitățile necesare de material antiderapant. Toate utilajele sunt aduse în bazele de intervenție și din acest punct de vedere contractul este în grafic. În județul Gorj, pentru perioada de iarnă 2019-2020, activitățile de deszăpezire și întreținere curentă a rețelei de drumuri publice județene se vor asigura, în baza Acordului-cadru nr. 7429 din 9.06.2016 pentru „Lucrări și servicii de reparare și întreținere drumuri județene aflate în administrarea Consiliului Județean Gorj“, prin încheierea contractului subsecvent nr. 4/2019 cu Asocierea SC Ydail Construct SRL, SC Romstrade SA şi SC Metalcolect PROD SRL – lider de asociere SC Ydail Construct SRL.

Astfel, conform planului operativ de organizare a intervențiilor pentru sezonul rece coordonat de Comandamentul Județean pentru deszăpezire și restabilire a circulației pe drumurile publice județene în iarna 2019-2020 al Consiliului Județean Gorj, începând cu 1 noiembrie 2019, pe raza județului au fost stabilite şapte baze de deszăpezire în: Târgu Jiu, Târgu Cărbuneşti, Motru, Turceni, Rovinari, Stejari, Plopșoru, și 3 puncte de sprijin în: Tismana, Novaci, Bumbești Jiu.

Material antiderapant

În ceea ce privește constituirea stocului de materiale antiderapante, până la această dată (09.12.2019), din necesarul total prevăzut s-au realizat etapizat, conform instrucțiunilor specifice, următoarele: nisip antiderapant: necesar 12.800 tone, aprovizionat – 6.660 tone; sare: necesar -2.000 tone, aprovizionat – 1.040 tone; carburant: necesar – 112 tone, aprovizonat – 112 tone.

Tot ca măsură de organizare s-a prevăzut ca pe toate drumurile județene să fie constituite depozite mici de material antiderapant (nisip în amestec cu sare) la pante, curbe deosebit de periculoase, treceri la nivel și pasaje de cale ferată. În situaţia în care vor fi căderi abundente de zăpadă și se va impune închiderea circulației rutiere pe anumite sectoare de drum județean, aceasta va fi deviată pe rute ocolitoare şi semnalizată corespunzător prin indicatoare de informare, până la remedirea situației și redeschiderea traficului rutier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS