16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermocentralele CEO, afectate de seceta prelungită

Termocentralele CEO, afectate de seceta prelungită

Seceta prelungită afectează și sistemul termoenergetic și hidroenergetic din Gorj. Dacă în privința termocentralelor se uzinează mai puțin pentru a conserva apa în lacurile de acumulare, la termocentralele pe cărbune lucrurile sunt mult mai complicate.

În procesul de producere a energiei electrice este nevoie de apă pentru răcirea agregatelor implicate în activitățile curente.

Toate termocentralele Complexului Energetic Oltenia folosesc în momentul de față apă din râul Jiu pentru realizarea răcirii echipamentelor. Acest lucru este obligatoriu pentru că în caz contrar s-ar putea produce adevărate catastrofe, având în vedere temperaturile înalte la care au loc arderile în cazanele grupurilor energetice. Acestea folosesc lignit, păcură și gaze.

Nu mai este debit suficient pe râul Jiu

Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, a declarat că la termocentrala de la Rovinari au intrat deja în funcțiune turnurile de recirculare a apei, pentru că nu mai există debit suficient pe râul Jiu.

Este nevoie de asigurarea apei pentru termocentrala de la Rovinari. Nu se poate altfel. Debitul minim pentru funcționarea normală a grupurilor energetice este de 11-12 metri cubi pe secundă. Acum debitul este de 8,66 metri cubi pe secundă și este nevoie să intre în funcțiune turnurile de recirculare a apei, altfel nu se mai poate continua cu funcționarea grupurilor energetice. Este nevoie de apă pentru răcirea agregatelor, a declarat Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj.


Complexul Energetic Oltenia are grupuri energetice la Rovinari, Turceni, Craiova II și la Ișalnița. La Brăila există o termocentrală pe gaze naturale, dar care nu a funcționat niciodată de când a fost achiziționată de CEO.

Secetă severă

Seceta prelungită a determinat scăderea drastică a debitului pe toate cursurile de apă din județul Gorj. Râurile și lacurile au secat, iar vegetația și fauna au fost afectate în masă. Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, a spus că cele mai afectate sunt râurile Jiu, Gilort și Jaleș.

De exemplu, debitul Jiului s-a redus de cinci ori. Multe localități din Gorj primesc apă potabilă și menajeră la program. Chiar și în municipiul Târgu Jiu, furnizarea apei potabile și menajere se derulează cu sincope. De două sau chiar de trei ori pe zi apa dispare complet de la robinet în multe zone din oraș. Se așteaptă sosirea ploilor, însă acest lucru întârzie să se întâmple, în ciuda anunțurilor venite din partea meteorologilor.

Eugen Măruță

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS