Acasă Local Gorj Tabără de pictură religioasă „Lumină din lumină”

Tabără de pictură religioasă „Lumină din lumină”

-

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj organizează în perioada 26-28 iunie 2019 la Măceşu, la Muzeul Crucilor, a VIII-a ediţie a Taberei de pictură religioasă „Lumină din lumină”. La realizarea crucilor de pomenire care se vor face anul acesta participă profesorii Pompiliu Ciolacu, Cristina Ciolacu, Georgiana Brandt şi Florin Berculescu. De asemenea, vor participa doi elevi care urmează cursurile Palatului Copiilor din municipiul Târgu-Jiu.

Etnologul Pompiliu Ciolacu spune că “timp de două zile cât durează tabăra se vor realiza cruci de pomenire pentru oameni de cultură, artă și politicieni ai României. Cei patru profesori vor încerca să facă o cruce cu răstignirea lui Isus de dimensiuni reale. Dimensiunea va fi de doi metri, doi metri și jumătate. Aceeași echipa va încerca pe viitor să facă și cea mai înaltă cruce din țară.”, a declarat Pompiliu Ciolacu.

Muzeu unic în Oltenia

La muzeul de la Măceșu se pot vizita cruci de pomenire care au o vechime și de 130 de ani. Tot în cadrul muzeului se mai găsesc și crucile de căpătâi. Acestea se pun la capul mortului, iar cele de pomenire sunt făcute pentru iertarea păcatelor persoanei decedate. Crucile de jurământ sunt destinate iertării păcatelor. Iar crucile de iertare a păcatelor erau puse în partea de răsărit atunci când murea cineva, ca să treacă purificat în lumea celor drepţi.

Pompiliu Ciolacu mai spune că la muzeul de la Măceșu se găsesc și crucile de izvoare. Acestea erau amplasate lângă o sursă de apă bună de băut. Iar asta pentru a potoli setea celui care ajunge în acel loc. Pe unele dintre crucile de pomenire sunt scrise replici sau citate celebre care au aparţinut celor pomeniţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

Liberalii depun plângere împotriva Olguţei Vasilescu pentru afirmaţii „antisemite“

Liberalii doljeni au taxat-o dur pe Olguţa Vasilescu pentru ultimele declaraţii ale acesteia despre preşedintele Klaus Iohannis, considerându-le „antisemite“. Vasilescu a scris...