Ultimele zile nu au fost unele uşoare pentru Directoratul Complexului Energetic Oltenia în frunte cu Sorinel Boza. Cel puţin în patru subunităţi au fost înregistrate proteste. Este vorba de Cariera Lupoaia unde minerii au întrerupt complet lucru. Alături de minerii de la Lupoaia au protestat ieri şi ortacii de la Cariera Roşiuţa. Nu în ultimul rând au hotărât să protesteze şi angajaţii de la ELCFU Motru, iar zeci de mineri de la Cariera Jilţ Nord au pornit în marş spre sediul Complexului Energetic Oltenia, din Târgu Jiu. Aceştia au negociat cu administraţia societăţii câteva ore. În cele din urmă conflictul s-a încheiat, iar Sorinel Boza şi colegii săi din Directorat au făcut mai multe promisiuni protestatarilor, indiferent de carieră. Principala nemulţumire este legată de armonizarea defectuoasă a salariilor, salariile mici din minerit sau favorizarea unora dintre liderii de sindicat. Discuţiile la cele patru subunităţi miniere vor fi reluate săptămâna viitoare. Este aşteptat şi un regulament mai bun pentru a doua armonizare salarială când trebuie împărţită suma de 25 de milioane de lei. „În continuare, administraţia îşi manifestă toată disponibilitatea pentru a analiza orice solicitări ale angajaţilor, în vederea soluţionării tuturor dezacordurilor şi evitării disfunctionalităţii unor sectoare ale companiei, politica de personal adoptată demonstrând, pentru prima data de la înfiinţarea companiei, că este orientată către acordarea de beneficii suplimentare tuturor salariaţilor şi că drepturile acestora constituie un obiectiv prioritar pentru actuala conducere”, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

Au semnat un nou contract colectiv de muncă

Sindicatele şi administraţia din Complexul Energetic Oltenia au semnat pe 21 martie conractul colectiv de muncă. Au fost stabilite o serie de drepturi şi obligaţii pentru cei peste 13.000 de salariaţi. Documentul va intra în vigoare în data de 1 aprilie. Deocamdată, inspectorii de muncă din Compartimentul Contracte colective de muncă trebuie să se pronunţe asupra legalităţii documentului încheiat între sindicatele şi administraţia din Complexul Energetic Oltenia. Negocierile au început la finalul lunii ianuarie şi s-au încheiat pe 21 martie. Creşterile de venituri sunt de aproape 50 de milioane de lei. La acestea se adaugă trei prime majorate, precum şi o cotă de combustibil mai mare cu 100 de lei, respectiv de 600 de lei. Noul contract colectiv de muncă va fi valabil 2 ani de zile. „Rezultatele dialogului dintre adminstratie şi sindicate s-au concretizat într-o serie de beneficii financiare acordate salariaţilor pentru prima dată de la înfiinţarea CE Oltenia: indexarea grilei de salarizare cu 19,9 %; acordarea sporului de fidelitate pentru încă peste 1200 de salariaţi care nu beneficiau de acest spor anterior negocierilor; cele 3 prime anuale acordate pentru sărbătorirea Paştelui, Crăciunului şi zilei meseriei au fost majorate la valoarea de 1100 de lei, reprezentând un adaos cumulat în sumă de 350 lei pentru fiecare salariat; majorarea cotei de combustibil alocat cu 100 de lei pentru fiecare salariat. Este de menţionat ca, anterior negocierilor CCM, au beneficiat de armonizări salariale peste 75% din numărul total de angajaţi, reprezentând un efort financiar din partea companiei de circa 25 milioane de lei, iar ca urmare a procesului de negociere, vor fi repartizate încă 25 milioane lei pentru armonizări salariale”, conform unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia.
Eugen Măruţă

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.