Acasă Local Gorj Brâncuşi, omagiat în Belarus

Brâncuşi, omagiat în Belarus

-


Sculptorul Constantin Brâncuşi a fost omagiat de autorităţile din Belarus, în cadrul unei expoziţii care s-a desfăşurat pe parcursul ultimei săptămâni. Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” în parteneriat cu Ambasada României în Republica Belarus, Muzeul de Istorie a orașului Minsk, Galeria Mihail Savitskyi, Academia de Arte și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Belarus, Primăria oraşului Minsk, Televiziunea Națională din Belarus, Editura Zvezda, Filarmonica de Stat din Republica Belarus au organizat, la Minsk, un amplu eveniment cultural dedicat împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. În cadrul acestui proiect, purtând titlul generic – Români în cultura universală, iniţiat de Ambasada României, s-a omagiat Anul „Brâncuși” în Republica Belarus, continuând astfel dialogul dintre artiștii şi oamenii de cultură din cele două țări.

Expoziţie de sculptură

Evenimentul a debutat cu vernisajul unei expoziții româno-belaruse de sculptură, pictură, grafică și fotografie la Galeriile Muzeului de Istorie din Minsk. „Expoziția, intitulată Omagiu Lui Brancuşi, a reunit lucrări semnate atât de autori români, cât și de artiști belaruși. Printre aceștia numărându-se sculptorii Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraș, Nicolae Fleissig, Panaite Chifu, Neculai Păduraru, Valer Neag, Ioan Pop-Vereta, Mihai Țopescu, Ionel Iștoc, Ioan Grecu, partea belarusă fiind reprezentată prin lucrări semnate de Mihail Borozna, Vladimir Zinkevici, Serghei Așuha, Fiodor Șurmeleov, Evgheni Ivanov şi Iurii Iakovenko. Expoziția a fost deschisă de Viorel Moșanu, ambasadorul României la Minsk, și de Boris Svetlov, ministrul Culturii al Republicii Belarus. Au luat cuvântul domnul Vlad Ciobanu, curatorul expoziției din partea României, doamna Ekaterina Kenigsberg, curatorul din partea belarusă, Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Mihail Borozna, rectorul Academiei de Arte din Republica Belarus, și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. Vernisajul, la care a participat un numeros public alcătuit din personalităţi culturale şi artistice române şi belaruse, ambasadori ai mai multor state acreditaţi la Minsk, mass-media locală şi naţională belarusă, s-a incheiat cu un concert de piese muzicale inspirate din folclorul românesc, semnate de compozitorul Erik Satie, prietenul lui Brâncuși, „Sunete fundamentale” (Trois Gnossiennes), interpretat de pianistul Artem Șaplyko, solist al Filarmonicii de Stat din Republica Belarus. La Academia de Arte a Republicii Belarus, a avut loc un colocviu ştiinţific, în cadrul căruia Doru Strîmbulescu a prezentat prelegerea „Conceptul unitar al ansamblului brâncuşian de la Târgu-Jiu în viziunea filosofului Constantin Noica”, iar sculptorul Vlad Ciobanu a vorbit despre școala românească de sculptură. Pe parcursul colocviului a fost prezentat filmul de promovare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, iar, la final, a fost o sesiune de întrebări și răspunsuri cu studenții și profesorii de la prestigioasa instituție de învățământ din Republica Belarus”, potrivit unui comunicat transmis de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, din Târgu Jiu.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.