7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPonta nu scapă de procesul de la ICCJ

Ponta nu scapă de procesul de la ICCJ

Fostul premier Victor Ponta nu scapă de procesul pe care îl are la instanţa supremă şi în care este vizat judecat senatorul Dan Şova şi foşti şi actuali directori din mineritul Olteniei. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis astăzi să nu întoarcă la Direcţia Naţională Anticorupţie dosarul pentru refacerea anchetei, aşa cum solicitase Victor Ponta la ultimul termen. Avocaţii lui Victor Ponta au cerut retrimiterea dosarului la procurorii anticorupţie, din cauză că anumite probe de la dosar ar fi fost viciate. Nu numai că magistraţii instanţei supreme au respins cererea respectivă şi excepţiile ridicate de apărători, dar au dispus şi începerea judecării pe fond: „Respinge, ca neîntemeiate, cererile și excepțiile invocate de inculpații Ciurel Laurențiu-Dan, Graure Laurențiu-Octavian, Șova Dan-Coman și Ponta Victor-Viorel. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție cu rechizitoriul nr. 122/P/2012 din 16 septembrie 2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, privind pe inculpații Ciurel Laurențiu-Dan, Cristea Dumitru, Graure Laurențiu-Octavian, Șova Dan-Coman și Ponta Victor-Viorel, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare”, potrivit Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Şova este sub control judiciar

La termenul din data de 17 decembrie instanţa urmează să se pronunţe şi în ceea ce priveşte menţinerea sau nu a măsurii controlului judiciar dispusă pentru senatorul Dan Şova. Procurorii anticorupţie îl acuză pe fostul premier că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova. Senatorul este acuzat la rândul său că a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei. Este de amintit că fostul premier Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, în prezent senator, aflat sub control judiciar, va fi judecat pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Încă trei inculpaţi

În dosar mai sunt trimişi în judecată trei inculpaţi implicaţi în încheierea contractelor cu Dan Şova. Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laurenţiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (C.E.R), a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată. În dosar mai este trimis în judecată Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), acuzat pentru comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată. De asemenea, Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), este acuzat de infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul. Procurorii DNA au stabilit că bugetele celor două complexuri Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (aproximativ 5,6 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade) din care 2.737.054,27 lei (Rovinari) și 16.939.402,52 lei (Turceni).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS