17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâmp de lavandă în Parcul Romanescu

Câmp de lavandă în Parcul Romanescu

O suprafaţă mare din Parcul Nicolae Romanescu, aflată în faţa cuştilor cu feline, îşi va schimba total faţa. Muncitorii de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ au defrişat întreaga zonă, care va fi plină de flori.

Reprezentanţii RAADPFL spun că tot acel teren, care are o suprafaţă de aproape un hectar, se va umple cu flori frumos mirositoare. „În Parcul Nicolae Romanescu, lângă grădina zoologică, în dreptul spațiului destinat felinelor (lei, tigri), vom planta un câmp de lavandă. Acel spațiu, în trecut, între anii 2000 și 2010, a fost destinat materialului săditor. Erau plantaí numai arbuști. Ulterior a fost nefolosit, iar acum îl vom amenaja tot ca spațiu verde, cu lavandă“, au declarat repzentanţii RAADPFL Craiova.

Plantarea lavandei, plantă celebră în Sudul Franţei, va începe în Parcul Romanescu în a doua jumătate a lunii aprilie. Deocamdată, reprezentanţii RAADPL nu au precizat de unde vor achiziţiona lavanda ce urmează să ajungă în parc şi nici costurile la care se ridică investiţia. „Vom vedea, la momentul respectiv, la ce sumă se va ridica achiziţia de lavandă, în funcţie de câtă cantitate va fi necesară pentru întreg terenul, care este destul de mare“, au mai spus reprezentanţii Regiei.

Zeci de brazi şi alte plante, livrate în Parcul Romanescu

În Parcul Romanescu se descărcau de zor, joi, o mulţime de alte plante. Zeci de brazi, plante curgătoare şi alţi pomişori erau livraţi de o firmă din Craiova care se ocupă cu amenajări şi întreţineri de spaţii verzi. Reprezentanţii RAADPFL au spus că toate aceste plante vor fi puse în mai multe parcuri din Craiova. Prioritate are, însă, Parcul Mitropoliei. „În acest moment se fac reamenajări în mai multe parcuri din Craiova. Brazii, copăceii şi celelalte plante vor ajunge în aceste zone, mai ales în parcul de la Mitropolie“, au spus reprezentanţii RAADPFL.

Şi primarul Craiovei a făcut o postare pe Facebook cu privire la acest parc. „Se lucrează intens la Parcul Mitropoliei pentru a fi gata de sărbători. S-au plantat gazonul, tuia lumânări, gard viu înalt lângă băncuțe, s-au reparat scările de acces în parc. Urmează să se repare și să se ilumineze arhitectural cele de la statuia Frații Buzești. Atmosfera din noaptea Paștelui va fi una magică, fiindcă pregătim și multe alte surprize“, a scris Lia Olguţa Vasilescu.

Locurile de joacă din parc mai au de aşteptat

În Parcul Romanescu este nevoie de o reamenajare rapidă a locurilor de joacă. Acestea sunt sărăcăcioase şi vechi, iar copiii nu au prea multe jocuri la dispoziţie. În plus, în spaţiul destinat copiilor de vârste mai mari nu funcţionează nimic. În afară de a sta pe bănci, nu prea poţi face altceva. Refacerea acestora mai are, însă, de aşteptat deoarece licitaţia pentru achiziţia de echipamente este, încă, deschisă până pe 11 aprilie. Nici atunci nu se ştie sigur dacă va fi desemnat un câştigător pentru că pot apărea contestaţii sau alte probleme, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. În septembrie 2021, primăria a anulat licitaţia de 18 milioane de euro şi a invocat „abateri grave de la prevederile legislative“.

Anul acesta, Primăria Craiova a scos la licitaţie achiziţia de echipamente pentru locurile de joacă. De această dată, însă, bugetul acesteia nu va depăşi 5 milioane de euro. Valoarea totală estimată a contractului este între 10.821.566 (2.185.999 euro) de lei şi 24.627.605 (4.974.874 euro) de lei. Achiziţia este împărţită în două loturi, unul pentru achiziţia de echipamente pentru locurile de joacă, cel de-al doilea lot, pentru achiziţionarea unor echipamente de fitness. Valoarea estimată fără TVA pentru primul lot de echipamente este între 10.046.950 şi 23.078.373 de lei. Pentru cel de-al doilea lot, adică cel cu echipamente fitness, valoare estimată este de 774.616 – 1.549.232 de lei fără TVA. Pentru acest proiect, ofertele pot fi depuse până pe 11 aprilie 2022.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS