10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZone din apropierea căii ferate, adevărate gropi de gunoi

Zone din apropierea căii ferate, adevărate gropi de gunoi

Craiova geme de gunoaie în mai multe zone, iar calea ferată este unul dintre locurile unde se aruncă o cantitate foarte mare de gunoi. Unele zone au devenit adevărate gropi de gunoi.

Gazeta de Sud a mers ieri în două locuri aflate în proximitatea căii ferate, care sunt pline de gunoaie, iar situaţia este groaznică. Prima zonă este cea de sub podul de pe Calea Bucureşti, care traversează calea ferată, în vecinătatea străzii Păuniţei. Locul arată îngrozitor. Este înţesat de pungi de plastic, peturi, resturi, încălţări vechi, haine, chiar şi un vas de toaletă. În acea zonă există şi câteva grădini pe care primăria nu le-a desfiinţat, iar în spatele acestora este dezastru.

Gunoaiele se întind pe zeci de metri, printre vegetaţie şi pomişori. La câţiva paşi distanţă este Calea Bucureşti şi, puţin mai în faţă, esplanada din Lăpuş unde se joacă, în fiecare zi, zeci de copii.
„Situaţia aceasta este de ani de zile, nimeni nu s-a sesizat să facă ceva. E aşa de frumos pe esplanadă şi puţin mai în faţă e dezastrul acesta. Aşa ceva nu se poate! Ar trebui să fie desfiinţate grădinile astea şi curăţată întreaga zonă. Nu ştiu de cine ţine, de primărie sau CFR, dar ar trebui să existe o colaborare ceva. Arată înfiorător dacă cobori pe aici, sunt mormane de gunoi. Omaneii care aruncă sunt de vină pentru că nu au niciun fel de bun simţ, dar cred că dacă zona ar fi monitorizată mai mult s-ar reuşi să se termine odată nenorocirea asta“, ne-a spus o femeie care locuieşte în Lăpuş.

Porcul în coteţ, lângă calea ferată. Grămezile de gunoi tronează

Cel de-al doilea loc plin de gunoaie se află în capătul Străzii Cantonului. În zona în care oamenii traversează calea ferată pentru a ajunge în Bulevardul Decebal, este focar de infecţie. Sub ţevile de la termoficare, pe spaţiul public, se cresc găini, gâşte şi un cal. Chiar şi un coteţ în care se se află un porc a fost amplasat acolo. Autorităţile nu au intervenit până acum. Pe lângă creşterea acestor animale, la câţiva metri distanţă este un morman imens de gunoaie.

Din cauza vântului, de cele mai multe ori acestea sunt înşirate pe toată calea ferată. Astfel că pe toată suprafaţa din acea zonă sunt numai ambalaje împrăştiate peste tot. „Aşa e aici de când locuiesc eu pe strada aceasta. Numai gunoaie. Autorităţile nu fac nimic. Ar fi atât de simplu să monteze o cameră de filmat şi să vadă cine îşi bate mereu joc şi aruncă gunoiul pe unde apucă. Uitaţi-vă! Aici se cresc păsări, porci, cai, e jalnic. Nimeni nu face nimic, suntem mai rău ca la ţară“, a spus o femeie.

CFR a închis poarta de acces spre Bulevardul Decebal degeaba

În luna august a anului trecut, CFR a luat decizia să închidă o mică aleea care făcea legătura între Strada Cantonului şi Bulevardul Decebal. Aleea respectivă era folosită de zeci de ani, iar oamenii care locuiesc în zonă ajungeau mult mai repede în staţia de autobuz de pe Bulevardul Decebal sau la magazin. Motivul invocat de CFR la vremea respectivă a fost acela că se aruncă foarte mult gunoi în capătul aleii dinspre calea ferată şi că vor să stopeze acest fenomen.

Ce s-a rezolvat după închiderea aleii? Absolut nimic. Ba chiar cantitatea de gunoi este şi mai mare acum. Locul pare o groapă de gunoi. CFR doar a sudat porţile din capetele aleii, însă de gunoi nu s-a atins. În final, se pare că nu oamenii care traversau aleea erau de vină pentru gunoiul respectiv. Acolo este o zonă mai retrasă, unde oamenii lipsţi de bun simţ aruncă toate resturile. S-au adunat saci întregi de gunoaie, tot felul de plastice, sticle, cartoane, haine. Chiar în capătul aleii există o construcţie din beton, o încăpere care geme şi ea de gunoaie. Nimeni nu a mişcat un deget să cureţe!

CFR spune că face curăţenie primăvara şi toamna

Într-un răspuns oferit GdS, CFR spune că există campanii de curăţenie, în două sezoane din an. Însă, de exemplu, în zona aleii închise nu s-a mişcat nimic toamna trecută. Acest lucru se vede clar din cantitatea foarte mare de gunoaie, care în loc să scadă a crescut. „În fiecare an, primăvara și toamna, toate cele 8 sucursale regionale CF, derulează atât campanii de curățenie și igienizare, prin colectarea a sute de tone de deșeuri aruncate în spațiile destinate serviciilor publice din gări, halte, puncte de oprire, pe liniile de cale ferată sau pe terenurile administrate de companie, precum și programe de desfrișare și erbicidare, pentru asigurarea condițiilor optime de circulație pe calea ferată“, au transmis reprezentanţii CFR.

Nu se face faţă cantităţii de gunoi

În plus, CFR-ul se plânge că nu poate da sancţiuni şi nici nu poate face faţă cantităţii de gunoi care se aruncă în preajma căii ferate. „Menționăm şi faptul că, deși sucursalele regionale CF se implică activ în menţinerea unei căi ferate curate, atât prin programele curente de salubrizare a unităţilor feroviare, cât şi prin mobilizarea şi implicarea salariaţilor în campaniile periodice de curăţenie, situaţia deşeurilor aruncate de cetăţeni pe calea ferată sau în zonele din apropierea gărilor a devenit un fenomen cu care ne confruntăm permanent. De asemenea, vă informăm că, toate aceste campanii de salubrizare, defrișare și erbicidare sunt derulate de personalul feroviar în paralel cu toate celelalte programe de lucrări de întreținere și reparații curente la infrastructura feroviară, programe prioritare pentru siguranța feroviară. Trebuie luat în considerare și faptul că, personalul feroviar nu poate sancționa persoanele care depozitează ilegal deșeuri în zonele feroviare, deoarece nu există cadrul legal reglementat, sancțiuni pentru astfel de acțiuni lipsite de spirit civic putând fi aplicate doar de către autoritățiile locale abilitate“, au mai declarat reprezentanţii CFR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS