Aeroportul Internațional Craiova se extinde și se modernizează. Premierul României, Nicolae Ciucă, alături de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, au semnat joi, la Craiova, acordul. Acest proiect presupune o investiţie de aproximativ 100 de milioane de euro, care va fi suportată din fonduri europene.
Premierul României a subliniat importanța faptului că banii provin din fonduri europene și că și-ar dori, la nivel național atragerea mai multor bani de la Uniunea Europeană.
„Am înțeles foarte bine relevanța acestui proiect, prin care se modernizează și se mărește capacitatea Aeroportului din Craiova. Nu cred că trebuie să insist foarte mult pe ceea ce înseamnă în economia de trafic al pasagerilor în regiune, legăturile și conexiunile cu restul țării și cu celelalte țări din Europa. Este cât se poate de clar că era nevoie de această modernizare. Sigur că faptul că s-a reușit ca proiectul să aibă finanțare europeană este foarte important. Noi am discutat, detaliat, în Guvern, că este momentul să instrumentalizăm partea această de proiecte europene, astfel încât să putem să mărim capacitatea de absorbție la nivel național. Avem tot ceea ce înseamnă buget și plan pentru aceste fonduri, însă, din păcate, absorbția nu a fost aceea pe care ne-am dorit-o“, a spus Nicolae Ciucă, premierul țării.
„Doljul, Oltenia, sunt așezate cu adevărat pe harta Europei“
Proiectul reprezintă cea mai importantă etapă în dezvoltarea aeroportului din Bănie şi presupune construirea unui nou terminal de pasageri, precum și alte 20 de investiții asociate. În urma acestei investiţii, se aşteaptă o creștere substanțială a capacității de procesare a aeroportului. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a aprobat, în luna august, acest megaproiect care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova. Consilierii judeţeni au votat, la vremea respectivă, în unanimitate, realizarea investiţiei şi, implicit, depunerea proiectului în valoare totală de de 479.337.927,86 lei pentru a se obţine finanţarea în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
„Prin această investiție Doljul, Oltenia, sunt așezate cu adevărat pe harta Europei. Am pornit la drum, acum câțiva ani, cu acest proiect, iar astăzi primim și finanțare de la Uniunea Europeană, 97 de milioane de euro. Extinderea și modernizarea Aeroportului din Craiova este, poate cel mai îndrăzneț și cel mai important proiect pe care Consiliul Județean și aeroportul îl vor implementa. În ultimii ani am abordat o altă strategia și am început sp ne canalizăm eforturile către proiecte mari, care aduc plus valoare din punct de vedere economic și care au efecte pe termen mediul și lung. Iar Aeroportul din Craiova este unul din acestea. Județul Dolj este un județ cu un potențial imens de dezvoltare.“, a spus Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.
Olguța Vasilescu: Proiectul a fost întors de 17 ori
Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a fost prezentă la eveniment, unde a declarat că proiectul pentru moderniyarea aeroportului din orașul nostru fusese deja întors de 17 ori de la Guvern.
„Aș vrea să remarc, într-adevăr, ritmul în care v-ați mișcat în această perioadă. Pentru că nu trebuie să omitem să spunem că în ultimul an nu s-a ținut acest ritm din partea Ministerului Transporturilor. Acest proiect a fost întors de 17 ori anul trecut. Din motive pe care noi le gândim ca fiind de blocare a proiectului. Iar de când este acest guvern, s-a deblocat în cinci zile. Este foarte important pentru orașul Craiova. Pentru că toți ne-am dat seama, în aceste zile, care este potențialul turistic al orașului. Numai gândindu-ne la faptul că avem hotelurile pline doar pentru Târgul de Crăciun. Regiunea Oltenia are un potențial turistic uriaș. Toate cele cinci regiuni ale Olteniei au potențial turistic foarte mare. Dar, din păcate, neexploatat din cauza infrastructurii“, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
Se prognozează creșterea numărului de pasageri la aproape 2 milioane
Planul acestei investiţii a plecat de la un studiu de trafic realizat pentru Aeroportul Internaţional Craiova, care prognozează creșterea numărului de pasageri la 1.933.186 și a numărului de mișcări aeronave/an la peste 18.600, în perspectiva anului 2046.
Aeroportul Craiova dispune în prezent de un terminal de pasageri compus din terminal plecări și terminal sosiri, cu o suprafață construită de 4.552 mp și o suprafață desfașurată de 7.593 mp, având o suprafață utilă de 6.547mp. Terminalul de pasageri existent, inclusiv extinderea acestuia realizată în anul 2020-2021, are o capacitate de 691.495 pasageri/an, fiind suficient dimensionat numai până în anul 2026, când, conform studiului de trafic, devine insuficient pentru procesarea numărului de pasageri și a bagajelor acestora.
Cum se împart banii în acest proiect
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 400.280.498,15 lei. Din aceşti bani, suma de 282.178.014,68 lei reprezintă 85% din valoarea eligibilă a proiectului şi va fi asigurată de UE, suma de 43.156.637,53 lei reprezintă 13% din valoarea eligibilă a proiectului şi va fi asigurată prin bugetul de stat, 6.639.482,70 lei reprezintă 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv contribuția Aeroportului Craiova, iar 68.306.363,24 lei reprezintă valoarea nefinanțabilă a proiectului.
În total, partea suportată de Aeroportul Craiova pentru implementarea proiectului este de 79.057.429,71 lei. Din aceşti bani, 3.353.449,07 lei reprezintă cheltuielile aferente realizării parcării auto, amenajarea benzii PDA, precum și o parte din dotările aferente terminalului de pasageri, iar 75.703.980,64 lei este valoarea TVA.
Valoarea totală cu TVA a investiţiei este de 479.337.927,86 lei, din care partea de construcții + montaj este de 326.256.984 de lei. Din aceşti bani, 150.859.851 de lei cu TVA reprezintă costul pentru asigurarea securității pasagerilor și bagajelor (90.484.972,24 lei partea de construcţii + montaj) şi 328.478.076,80 lei cu TVA costul pentru absorția creşterii traficului aerian (235.772.011,77 lei construcţii + montaj). Durata de realizare a investiției este de 25 de luni.
Citește și: Procuror sancționat disciplinar, după ce a fost prins băut la volan