14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrefierii craioveni continuă protestele împotriva abrogării pensiilor de serviciu

Grefierii craioveni continuă protestele împotriva abrogării pensiilor de serviciu

Personalul auxiliar de specialitate din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, continuă protestele împotriva abrogării pensiilor de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din sistemul judiciar.

„Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de pensie de serviciu, ci nu de pensie specială, de fapt fiind vorba de o pensie ocupaţională, astfel cum este denumită de Uniunea Europeană”, susţie personalul auxiliar de specialitate din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Personalul auxiliar de specialitate din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova mai susţine că raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi, prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei-personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie, alături de magistraţi.

Curtea Constituţională a României a statuat prin decizia nr. 1237/06.10.2010 că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţilor impuse de lege magistraţilor, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.

Pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului , acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi şi libertăţi , pe perioada în care persoana a desfăşurat activitatea supusă unui regim special de interdicţii şi incompatibilităţi.

 Grefierii nu au pensie specială, au pensie ocupaţională, grefierii au interdicţii, grefierii au incompatibilităţi, salariul grefierului reprezintă singura sursă de venit, grefierii nu pot desfăşura alte activităţi decât cele didactice, funcţia de grefier este incompatibilă cu orice altă funcţie publică.

Există 1797 beneficiari de pensie de serviciu. Speranţa de viaţă a grefierilor este de 58 ani

Potrivit sursei citate În situaţia în care se va vota eliminarea pensiei de serviciu, personalul auxiliar de specialitate din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Craiova, membri ai Sindicatului Dicasterial, va adopta măsuri de protest stabilite de către acestea, la nivel naţional.

Astfel în data de 27.01.2020 personalul auxiliar de specialitate din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Craiova a întrerupt activitatea, între orele 10-12, iar în data de 28.01.2020 se întrerupe activitatea cu excepţia cazelor urgente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS