16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieÎnlocuire cu cântec la Termo Craiova

Înlocuire cu cântec la Termo Craiova

Consilierii locali au acuzat situaţia dezastruoasă de la Termo, care va deveni „explozivă“ după intrarea în faliment a societăţii.

Consiliul Local (CL) Craiova a înlocuit în şedinţa fulger de miercuri administratorul special al Termo Craiova SRL, furnizorul de energie termică al oraşului. După cum se ştie, Termo SRL a intrat în insolvenţă încă din martie 2015, din cauza datoriilor către Complexul Energetic Oltenia (CEO). Conform legii, la firmă a fost numit de instanţă un administrator judiciar, Siomax SPRL, iar CL – un administrator special.

Ultimul administrator special a fost Lorena Nicolăiţă, cea care şi-a dat demisia din funcţie în preziua şedinţei. În locul acesteia a fost propus Gheorghe Nedelescu, consilier municipal PSD, care a trecut prin mai multe funcţii de-a lungul timpului, de la viceprimar la city manager al Craiovei sau director în cadrul CEO. Consilierii municipali ai opoziţiei au fost extrem de nemulţumiţi, susţinând că nici fosta administraţie a firmei nu a făcut nimic pentru scoaterea Termo din stare de insolvenţă. Consilierul ALDE Dumitru Mănescu a cerut „un raport asupra activităţii depuse“ până acum de administratorul special, precum şi a stării economice a firmei.

„Nu ştia nici măcar cât costă gigacaloria“

Adriana Ungureanu, consilieră PNL, a spus că la numire fostul administrator special „nu ştia nici cât costă gigacaloria“. „Acum îşi dă demisia, în sfârşit. Oricum era incompetentă din prima fază, de când a fost pusă acolo“, a mai spus aceasta. Consilierul PNL Marian Vasile a spus că, cel mai probabil, Termo SRL va intra în curând în faliment, administraţia nereuşind să facă nimic în ultimii trei ani. „Rotiţi aceiaşi oameni în diferite funcţii“, a acuzat Vasile.

„Avem un administrator, Siomax, care a încasat 25.000 de euro pe lună ca să facă un plan de reorganizare, iar acel plan a fost refuzat de instanță, în contextul în care altor societăți din țară le-a fost aprobat. Nu fac politică, am înțeles că doamna de la Siomax a fost președintă pe la Gorj (la PSD – n.r.), s-ar putea să mă înșel, dar s-au învârtit niște sume colosale din banii craiovenilor.

Să ne spună ce a făcut acest administrator Siomax ca să redreseze compania, cum a diminuat datorile și cât a încasat de la craioveni aproape trei ani. Este obligatoriu să ne aduceți la cunoștință. Ceilalți administratori și directori și toată conducerea PSD a Craiovei a refuzat acest lucru. În ianuarie vreau să ne prezentați clar câți bani s-au mâncat din banii craiovenilor, câte zeci de mii de euro, câte apartamente am plătit acestei firme și ce a făcut. Ne-a salvat sau nu de faliment, pentru că, peste câteva luni, situația va fi bombă în Craiova“, a mai spus Marian Vasile.

„Nu s-a respectat graficul de plăţi!“

La rândul său, primarul Mihail Genoiu a spus că demisia administratorului special vine la solicitarea sa, pentru că „nu s-a respectat graficul de plăţi către CEO“, deşi ar fi existat bani în conturi. „Trebuia să se țină de graficul de plăți pe care îl avea făcut împreună cu lichidatorul și creditorul principal, CEO“, a afirmat Genoiu.

În cele din urmă, propunerea de numire în funcţie a lui Gheorghe Nedelescu a trecut cu majoritate de voturi. Acesta va avea o indemnizaţie lunară de 16.640 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS