Stadionul de atletism din Craiova prinde contur

Stadionul de atletism din Craiova începe să prindă contur la nici două luni de când au demarat lucrările. La arena de 5.000 de locuri care se construieşte lângă Complexul Sportiv „Ion Oblemenco“ se lucrează de zor pentru ca obiectivul să fie gata, conform contractului, în primăvara anului viitor.

După reproiectarea stadionului şi transformarea lui într-unul care să poată fi omologat pentru competiţiile internaţionale, constructorul a demarat în forţă execuţia.

Reamintim faptul că la stadionul de atletism trebuie continuate lucrările abandonate în 2016. Însă după un nou proiect, prin care s-a făcut conversia de la categoria V la categoria II IAAF (Federaţia Internaţională de Atletism).

Constructorul, SC Recon SA din Craiova, a început deja să monteze gradenele noi. A refăcut şi partea din spate a tribunelor şi lucrează la clădirea unde vor fi vestiarele sportivilor.

Stadionul de atletism din Craiova începe să prindă contur
Stadionul de atletism din Craiova începe să prindă contur

De asemenea, au fost deja îngropaţi circa 200 de piloţi de beton (la partea cu tribunele). Alţi 270 de piloţi urmează să fie fixaţi în pământ.

La stadionul de atletism au fost îngropaţi deja 200 de piloţi de beton
La stadionul de atletism au fost îngropaţi deja 200 de piloţi de beton

Aceştia au rolul de a susţine greutatea construcțiilor de deasupra, dar şi de a consolida terenul. Asta pentru că aici sunt probleme din cauza nivelului ridicat al pânzei freatice.

Mihail Genoiu: Stadionul de atletism iese din pământ pe zi ce trece

Zilele trecute, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, anunţa care este stadiul lucrărilor la arena de 5.000 de locuri destinată atletismului.

Stadionul de atletism iese din pământ pe zi ce trece. Deja au început să se monteze gradenele noi, s-a refăcut toată partea din spatele gradenelor, care este pe noul proiect, s-a început zidăria. S-au turnat peste 200 de piloţi, s-au turnat şi fundaţiile pentru instalaţia de nocturnă, deci vom avea un stadion de nivel internaţional, spunea Mihail Genoiu.

„Eu vă garantez că, după ce stadionul va fi dat în folosinţă, vom avea campioni europeni şi mondiali de atletism. Oraşul Craiova este o pepinieră. Am avut mereu aici atleţi de mare valoare. Mai ales că stadionul va avea două piste. Una de 400 de metri pentru competiţii şi una de 200 de metri pentru antrenament şi încălzire“, adăuga edilul.

Noul proiect mai prevede, pe lângă construcția P+1 pentru vestiare, situată în imediata apropiere a zonei pentru încălzirea atleţilor, şi spaţii noi la parter şi etajul 1. Acestea vor fi în interiorul ariei construite a celor două corpuri de gradene circulare (A şi D).

Stadionul de atletism din Craiova începe să prindă contur
Stadionul de atletism din Craiova începe să prindă contur (lucrările suplimentare de la gradene)

În noul proiect mai este prevăzută o sală de forţă la etajul 1. În plus, atât la nivelul parterului, cât și la nivelul etajului 1 din aria gradenelor vor exista zone de alimentație publică, grupuri sanitare şi garderobă, toate destinate publicului.

Stadionul de atletism din Craiova, buget suplimentat în 2019

Pentru execuţia stadionului de atletism, conform noului proiect tehnic, primăria a prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2019 suma de 20 de milioane de lei. În buget au mai fost însă trecute şi alte cheltuieli care vizează stadionul de atletism. Este vorba de 400.000 de lei – avizul tehnic de recordare la reţeaua electrică, 40.000 de lei – asistenţa tehnică şi 155.000 de lei pentru certificare.

Stadionul de atletism din Craiova începe să prindă contur
La stadionul de atletism de 5.000 de locuri din Craiova se lucrează de zor

La rectificarea bugetară de luna trecută, suma alocată anul acesta pentru execuţia stadionului de 5.000 de locuri a fost suplimentată cu 3.720.000 de lei. Costul total al arenei este de 38.306.868,56 lei fără TVA, aşa cum a reieşit în urma procedurii de achiziţie publică. Pe lângă aceste sume, primăria a mai plătit 340.700 de lei pentru noul proiect tehnic.

Stadionul de atletism din Craiova începe să prindă contur
Stadionul de atletism din Craiova începe să prindă contur

Lucrările la stadionul de atletism, aşa cum a fost el gândit după reproiectare, au început la jumătatea lunii iunie. Asta după ce la începutul lunii fusese stabilit constructorul: SC Recon SA.

Firma din Craiova a şi demarat lucrările, având în spate trei subcontractanţi. Este vorba de Msport Pro SRL, din Răchita de Sus (Dolj) – cu 10,57% din lucrări (pentru partea de gazon şi iluminat), Domarcons SRL din Craiova – cu 6,8% din lucrări (pentru structura de la pistă) şi Ischia SRL din Galaţi – cu 10,67% din lucrări (pentru zona de contact a pistei).

La stadionul de atletism de 5.000 de locuri din Craiova se lucrează de zor
La stadionul de atletism de 5.000 de locuri din Craiova se lucrează de zor

Termenul de execuţie al singurului stadion din România dedicat atletismului este de zece luni. Un termen pe care constructorul spune că îl va respecta. Potrivit acestuia, stadionul de atletism de 5.000 de locuri ar fi gata în mai 2020.