14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcursuri de angajare cu scandal la Oficiul de Cadastru Dolj

Concursuri de angajare cu scandal la Oficiul de Cadastru Dolj

Una dintre şefele de la Oficiul de Cadastru s-a propus preşedinta comisiei de concurs care urma să-i evalueze fiica. O altă persoană a fost angajată fără să aibă vechimea şi experienţa necesare cerute de fişa postului.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj intră din nou în atenţia opiniei publice, din cauza unor scandaluri legate de angajările de personal în instituţie. Astăzi vă prezentăm două dintre aceste cazuri.


La sfârşitul anului 2018, OCPI a publicat un anunţ de concurs pentru ocuparea posturilor de asistent registrator gr. I şi II, care urma să se desfăşoare în perioada 16-22 ianuarie 2019. Printre cei înscrişi la concurs, s-a aflat şi Luciana Georgiana Chimoiu, fata registratorului-şef al instituţiei. De aici a pornit scandalul, pentru că registratorul-şef a întocmit tematica, a propus persoanele care urma să facă parte din comisia de concurs, dar era şi şeful acestei comisii. Ca să nu existe discuţii, directorul Mihai Cilibiu a numit altă comisie de concurs, dar tematica a rămas aceeaşi.

Mama voia să-şi evalueze fiica

Fata Costinelei Chimoiu a fost admisă, însă o altă participantă a depus contestaţie.
Cei de la OCPI s-au consultat şi cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a vedea dacă în această speţă nu vorbim de un caz clar de conflict de interese.

ANI a furnizat două tipuri de răspunsuri. În cel adresat Costinelei Chimoiu, se spune clar că „se generează un conflict de natură administrativă“. Cu alte cuvinte, mama nu poate întocmi tematica de concurs şi nu poate conduce comisia care o evaluează pe fiică. În răspunsul oficial, trimis către instituţie, se spune că legislaţia ANI acoperă doar cazurile în care este vorba despre funcţionari publici, în speţa menţionată fiind vorba desprte personal contractual. Totuşi, ANI subliniază că acest caz trebuie acoperit de Codul de Etică al ANCPI.

Codul de etică prevede expres că angajaţii instituţiei „au obligaţia să respecte întocmai regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţilor“. După această analiză, contestaţia a fost admisă, iar concursul a fost suspendat şi va fi reluat la sfârşitul acestei luni. Costinela Chimoiu spune că „analizează“ dacă fiica sa se va prezenta din nou la concurs. „Nu mă deranjează că s-a anulat concursul. Eu consider că nu am fost în conflict de interese“, ne-a declarat aceasta.

Altă angajare dubioasă la Cadastru

Nu este însă singurul caz de angajare cu cântec la OCPI Dolj. În 2016, pe funcţia de consilier cadastru gr. IA a fost angajată o persoană care lucra în cadrul instituţiei, dar pe o altă funcţie. Este vorba despre Viorel Predică.

Fişa postului pentru care acesta concura cerea ca el să aibă ca pregătire de specialitate studii superioare de lungă durată în specializarea „geodezie, cadastru, topografie, măsurători terestre“. De asemenea, trebuia să aibă o vechime/experienţă în specialitatea cerută de post de minimum şase ani şi şase luni. Persoana respectivă a îndeplinit cerinţa referitoare la studiile de specialitate. Nu însă şi pe cea referitoare la vechime, se arată într-un răspuns al OCPI Dolj, la solicitarea GdS. Speţa a fost cercetată şi de corpul de control al ANCPI, care urmează să dea o soluţie. Fişa postului respectiv a fost întocmită de Ionuţ Popescu – şeful Serviciului Cadastru. Documentul a fost avizat apoi de Andreea Cocoşilă – coordonatorul Biroului de Resurse Umane. La final, documentul a fost aprobat de Costinela Chimoiu – care la acea vreme era directorul OCPI Dolj.

O persoană a fost angajată în instituţie fără să îndeplinească toate condiţiile legale şi rămâne de văzut cine va răspunde pentru acest lucru.


Întrebată de reporterii GdS despre acest caz, Chimoiu a spus că nu-şi aminteşte cu exactitate despre ce este vorba şi că va verifica speţa când revine din concediu. La rândul său, Viorel Predică nu a dorit să facă nici un fel de declaraţie, solicitând ca întrebările să-i fie adresate „în scris“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS