7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClariant consideră nejustificate protestele locuitorilor din Podari

Clariant consideră nejustificate protestele locuitorilor din Podari

Referitor la manifestările de stradă derulate azi în Podari împotriva construcției fabricii de bioetanol, compania Clariant face următoarele precizări:

„Fabrica de bioetanol de la Podari, pe care o va construi Clariant, este un proiect aprobat și susținut de Uniunea Europeană, care are cele mai sigure reguli de protecție a mediului din lume. Siguranţa este o prioritate pentru Clariant la nivel global, iar acest lucru se va reflecta integral şi în activitatea noastră din România. Nu facem compromisuri, fie că vorbim despre sănătatea populaţiei, calitatea apei sau a aerului. Nu există factori de mediu rezultaţi din activitatea Clariant în Podari care să creeze probleme de sănătate populaţiei din vecinătate, fapt confirmat de toate autoritățile competente. Proiectul respectă în totalitate legislația de mediu din România și Uniunea Europeană.

Procesul de productie al bioetanolului se bazează pe fermentație și este foarte asemănător cu cel de producere a berii sau a vinului, cu care multă lume este familiarizată. Dioxidul de carbon nu este considerat a fi un poluant atmosferic și există în condiții normale în aer. Concentrația dioxidului de carbon rezultat din activitatea de producție a etanolului din Podari nu va depăși valorile care se produc în mod natural în atmosferă și nu va avea niciun efect negativ asupra populatiei din vecinătate.

Jiul nu va fi poluat

Râul Jiu nu va fi poluat prin producția de bioetanol Clariant. Unii din parametrii apelor evacuate în râul Jiu vor fi mai stricți decât limitele maxime legale. În plus, valorile indicatorilor de calitate ai apelor râului Jiu vor fi monitorizate în mod regulat, în conformitate cu legislația în vigoare. Având în vedere respectarea strictă a tuturor limitelor legale privind calitatea apei deversate în râu, nu va exista niciun impact asupra habitatului de pești sau a sănătății populației.

Dimpotrivă, utilizarea biocombustibilului avansat produs de fabrica Clariant va avea un impact pozitiv semnificativ asupra schimbărilor climatice, reducând cu până la 95% cantitatea de gaze cu efect de seră, care ar fi fost generată de traficul rutier al vehiculelor care utilizează doar combustibili fosili. Introducerea pe piață a bioetanolului va permite României să atingă obiectivele stabilite de Strategia națională privind schimbările climatice și să îndeplinească cerințele europene pentru pachetul Energie – Schimbări Climatice.

Încurajăm cetățenii de bună credință să se informeze din surse oficiale cu privire la natura și caracteristicile proiectului Clariant pentru a nu deveni victime ale dezinformării și manipulării”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS