16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Acasă Actualitate Scandalul „Clariant“ ia amploare la Podari

Scandalul „Clariant“ ia amploare la Podari

0
Scandalul „Clariant“ ia amploare la Podari

Peste 100 de localnici au luat joi cu asalt sediul primăriei din localitate, unde trebuia să aibă loc dezbaterea privind impactul asupra mediului al viitoarei fabrici de etanol de 100 de milioane de euro dezvoltată de elveţienii de la Clariant. Protestatarii susţin că noxele eliberate în aer ar fi toxice pentru comunitatea locală. În vacarmul creat, dezbaterea a fost anulată, urmând să fie reprogramată.

Scandal uriaş la Podari, în jurul investiţiei de 100 de milioane de euro pe care grupul elveţian Clariant o face aici pentru construirea unei fabrici de bioetanol. Investitorul se află în faza de obţinere a autorizaţiei de mediu. Conform procedurilor, în această fază este obligat să organizeze o campanie de informare şi o dezbatere publică în legătură cu efectele pe care fabrica le-ar putea avea asupra mediului. Dezbaterea a fost convocată pentru joi, 22 august, ora 14, la sediul primăriei din localitate.

Dezbatere în bătaia soarelui

La ora anunţată, peste 100 de persoane s-au adunat în curtea primăriei, pe o vreme caniculară. Sala destinată dezbaterii avea o capacitate de doar 15-20 de locuri, după cum spun participanţii. Toată lumea a rămas afară, iar spiritele s-au încins. Organizatorii au adus o masă şi câteva scaune şi au improvizat ad-hoc un prezidiu în curte, la umbră. Restul participanţilor ar fi urmat să stea în picioare, la soare. Cum gălăgia era destul de mare, cei din prezidiu ar fi urmat să vorbească pe rând la o portavoce adusă de participanţi. La prezidiu se aflau reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj şi ai investitorului, care urma să prezinte raportul privind impactul asupra mediului, apoi să preia şi să răspundă la întrebările participanţilor. Nimeni nu a avut însă răbdare şi au început reproşurile.

„A fost o bătaie de joc!“

În primul rând, oamenii au acuzat organizatorii că au organizat execrabil dezbaterea şi au cerut reprogramarea ei, într-un spaţiu adecvat. „Astăzi a fost o bătaie de joc la adresa cetăţenilor plătitori de taxe. Atmosferă colonială ca la un târg de sclavi. Gulerele albe la umbră, iar sclavii la soare. Într-un stat civilizat, autorităţile responsabile şi-ar fi dat demisia. Să chemi public la dezbatere şi apoi să întrebi cine i-a adus pe oameni este cel puţin ridicol! Se aşteptau să nu vină nimeni. Trebuia să bifeze acţiunea, conform procedurilor”, ne-a declarat Luminiţa Simoiu, preşedinta Asociaţiei Civice pentru Viaţă.

Dezbaterea publică, reprogramată

Organizatorii nu au reuşit să facă faţă mulţimii. Reprezentantul Clariant a încercat să explice situaţia, dar mulţimea înfierbântată din cauza căldurii şi a subiectului nu a avut răbdare să asculte. În vacarmul creat, au părăsit curtea primăriei, anunţând că dezbaterea va fi reprogramată, locul, data şi ora urmând să fie anunţate din timp. La plecare, şi-au luat ultima porţie de acuze şi ironii din partea mulţimii furioase.
Fabrica dezvoltată de Clariant ar urma să fie operaţională în 2020. Conform companiei, ea ar urma să proceseze anual circa 250.000 de tone de paie şi să producă aproximativ 50.000 de tone de bioetanol.