15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCinematograful Modern, transformat în școală de arte și meserii. Școala Cornetti devine muzeu

Cinematograful Modern, transformat în școală de arte și meserii. Școala Cornetti devine muzeu

Cinematograful Modern din Craiova va fi transformat în școală de arte și meserii. In fapt, sediul acestuia de pe strada Madona Dudu va fi trecut din patrimoniul Primăriei Craiova în cel al CJ Dolj. Ulterior, fiind patronat de Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti”, aici se vor desfășura cursuri de muzică vocală şi instrumentală, coregrafie, teatru, pictură, artă cinematografică. Cinematograful a fost închis în anul 2016, iar în 2022 a fost preluat de Primăria Craiova de la RADEF București.

Solicitarea a venit din partea CJ Dolj care a adoptat un proiect de hotărâre în acest sens la sfârşitul lunii trecute.

„Se aprobă solicitarea privind trecerea din domeniul public al municipiului Craiova, judeţul Dolj, în domeniul public al judeţului Dolj a imobilului „Cinema Modern”, situat în municipiul Craiova, strada Madona Dudu, nr. 3, judeţul Dolj. (…) După trecerea în domeniul public al judeţului Dolj, imobilul prevăzut la art. 1 se declară de interes public judeţean şi va fi sediu pentru Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti Craiova. (…) Preluarea efectivă a imobilului menţionat la art. 1 se va face după aprobarea hotărârii de consiliu local privind trecerea din domeniul public al municipiului Craiova, judeţul Dolj, în domeniul public al judeţului Dolj, în baza protocolului de predare-primire”, precizează proiectul de hotărâre.

La rândul său, Primăria Craiova, ca urmare a acestei solicitări va decide în ședința de CL din data de 25.04.2024 transmiterea imobilului către CJ Dolj.

”Propunem promovarea proiectului de hotărâre privind trecerea din domeniul public al municipiului Craiova, în domeniul public al județului Dolj a imobilului „Cinema Modern”, situat în Craiova, str. Madona Dudu, nr.3”,se spune în proiectul de HCL.

De ce își dorește CJ Dolj cinematograful Modern?

CJ Dolj motivează această hotărâre prin faptul că sediu Şcolii de Arte şi Meserii Cornetti este neîncăpător pentru numărul de elevi care frecventează școala. În plus, reprezentanții CJ Dolj intenționează să transforme clădirea de pe strada Jieţului, care ar urma să intre în reabilitare în perioada următoare în muzeu.

”În prezent aceasta își desfășoară activitatea în imobilul situat în municipiul Craiova , str.Jiețului, nr.19, corpul A, însă datorită numărului mare de elevi care doresc să frecventeze această școală, spațiul a devenit insuficient. Având în vedere faptul că Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti” este o instituție publică de cultură, a cărei misiune este de a asigura accesul neîngrădit la educaţie şi cultură a cât mai mulţi cetăţeni ai judeţului Dolj, considerăm oportună trecerea din domeniul public al municipiului Craiova, în domeniul public al județului Dolj a imobilului „Cinema Modern”, situat în Craiova, str. Madona Dudu, nr.3. Imobilul solicitat pentru sediul Școlii Populare de Arte și Meserii „Cornetti” Craiova, este disponibil, acesta nefiind utilizat în interes public local întrucât activitățile ce pot fi desfășurate în cadrul acestuia sunt limitate de specificul acestuia”, se mai spune în raport.

După obținerea mobilului în valoare de 4.516.510,70 de lei, CJ Dolj va trece la reabilitarea şi transformarea în muzeu a clădirii de pe Jieţului. Aceasta ar urma să se facă cu fonduri europene, reprezentanţii CJ Dolj vizând în acest sens un proiect finanţat prin programul regional SV Oltenia 2021-2027. „Obiectivul de investiţii «Reabilitarea şi punerea în valoare a monumentului istoric categoria B (casa) din strada Jieţului nr. 19 – actuala Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti». Având în vedere cele menţionate anterior, activitatea Şcolii Populare de Arte şi Meserii Cornetti trebuie să se desfăşoare într-un alt spaţiu adecvat specificului său, care, pe de o parte, să găzduiască resursa umană şi cea materială şi să asigure funcţionalitatea optimă a acestora, iar pe de altă parte, să fie într-o zonă accesibilă tuturor celor care vor frecventa instituţia”, se spune în hotărârea CJ Dolj.

De la RADEF la Primăria Craiova

Clădirea care a folosit în trecut drept sală de cinematograf a intrat în patrimoniul Craiovei în anul 2022. La acel moment, prin protocol cu Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) „RomaniaFilm” Bucureşti, Grădina de vară Patria din centrul municipiului, în proximitatea Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, şi cinematografele Modern şi Craioviţa au revenit Primăriei Craiova. Cinematograful a fost închis în toamna anului 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS