13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum dă Primăria Craiova cu flit când i se cer informații concrete despre cheltuieli publice

Cum dă Primăria Craiova cu flit când i se cer informații concrete despre cheltuieli publice

Datul cu flit este sport de performanță în instituțiile publice din România, și nici Primăria Craiova nu putea lipsi ”de pe teren”. Luată la întrebări privind banii publici cheltuiți pentru anumite produse sau servicii, administrația locală trimite jurnaliștii la plimbare. Să caute informații concrete, solicitate punctual, în bilanțuri și bugete anuale, pentru că persoanele ale căror sarcini de serviciu presupun să ofere răspunsuri la cererile privind informații de interes public nu fac asta, ci doar te trimit să îți răspunzi singur.

Trimiși la plimbare

Poate cei care sunt mereu ocupați să împroaște presa cu insulte și să ridice osanale partidului iubit vor jubila. La muncă, la muncă, amărâților, vor spune. Căci din ce în ce mai des li se spune „amărâților” de ziariști să presteze, reduși la condiția de slugi ai unora sau ai altora, după cine e criticul de serviciu.

Dar nu jubilați, dragilor. Căci nu jurnalistul este cel trimis la plimbare de primărie. Cetățeanul care plătește taxe și impozite este, de fapt, cel trimis la plimbare. Și tot el este cel tratat cu mojicie când presa este tratată cu mojicie atunci când nu face decât să ceară date exacte privind anumite cheltuieli care scot municipalitatea din zona de confort. Atunci când primește mesajul subliminal: „Treceți la muncă, nu vă dăm noi mură-n gură ce facem cu banul public, că doar nu avem această minimă responsabilitate față de oamenii care locuiesc în acest oraș”. Ca să n-o spunem și mai pe șleau.

Târgul „niciun leu” – La declarații înainte, la răspunsuri înapoi

Gazeta de Sud a solicitat detalii despre contractele Primăriei cu firma care asigură, de câțiva ani, iluminatul public din Craiova, inclusiv iluminatul festiv de sărbători. Am dorit să aflăm câți bani au mers în ultimii trei ani către SC Flash Lighting SRL și, în mod particular, ce sumă din contract a reprezentat cheltuielile cu Târgul de Crăciun.

Am dorit să clarificăm, astfel, marea nebuloasă a sumei cheltuite pentru amenajarea târgului, după ce am considerat că primarul Craiovei mistifică în mod voit, conștient, informațiile, cu declarații care induc oamenii în eroare. Mai exact, în urmă cu doi ani, Lia Olguța Vasilescu apărea citată, în presa centrală din România, lăudându-se cu faptul că orașul Craiova nu cheltuie niciun leu pentru iluminatul festiv, pentru că primăria are un acord-cadru cu firma care asigură iluminatul public și, prin contract, e responsabilă și de asigurarea tuturor celor necesare pentru sărbători. De parcă firma ar oferi iluminatul festiv drept pomană.

În 2021, primarul spunea că milionul de becuri led consumă cât șase calorifere electrice. Costurile aferente Târgului au fost cu perseverență trimise în derizoriu prin astfel de declarații.

De la nu se poate la deloc

La fel ca și GdS, și alți reprezentanți ai presei locale au adresat primăriei întrebări cu privire la cheltuielile privind târgurile de amploare organizate în ultimii ani. Târguri care au adus turiști, dar nu fără cheltuieli. Primăria a driblat mereu întrebările, Olguța Vasilescu s-a lăudat, ca și în cazul IntenCity, cu beneficiile extraordinare aduse orașului, făcând calcule trunchiate, într-o logică matematică electorală. Să nu uităm cu câtă naturalețe număra milioanele intrate în buzunarele Craiovei după prima ediție a festivalului din vară. Dar, luată la puricat, Primăria nu mai răspunde la fel de natural la întrebări cât se poate de specifice.

De pildă, când a fost întrebată de jurnalista Ana-Maria Gebăilă cine s-a ocupat de iluminatul festiv și la ce costuri, Primăria răspundea că toate costurile ”nu pot fi stabilite în acest moment, având în vedere că lucrările de demontare nu au fost efectuate”. Acest lucru se întâmpla la încheierea târgului de Crăciun 2023-2024.
GdS a primit la mijlocul lunii martie un răspuns sarcastic, din care am înțeles doar atât: Luați și căutați, nu ne mai deranjați pe noi!

Solicitarea GdS

Mai jos este solicitarea transmisă de GdS.

”În temeiul legii 544/2001, vă rugăm să ne comunicaţi care este valoarea la care se ridică sumele facturate către Primăria Craiovade către operatorul SC Flash Lighting Services SA pentru anul 2023 pentru contractul nr 48275/2015, precum şi sumele plătite de Primăria Craiova către acelaşi operator în anii 2021, 2022 şi 2023.
De asemenea, vă rugăm să specificaţi – dacă sunt detaliate în cadrul acestuia – toate sumele aferente pentru serviciile şi produsele incluse în amenajarea Târgului de Crăciun.”

Răspunsul Primăriei Craiova

Drept răspuns, Primăria ne-a transmis sec că informațiile solicitate de noi se găsesc pe site-ul său.
Mai exact: „ În urma cererii prin care solicitați informații referitoare la cheltuielile lunare cu iluminatul public și festiv în perioada 2021-2023, vă informăm că, potrivit legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, autoritățile și instituțiile publice au obligația să comunice din oficiu o serie de informații de interes public. Printre acestea se regăsesc sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, care sunt publicate pe site-ul autorității publice locale la adresa www.primaria-craiova.ro, unde veți găsi și informațiile solicitate de dumneavoastră”.

Acest paragraf a primit validare de la 8 reprezentanți a instituției, locul alocat semnăturilor acestora ocupând mai mult din foaie decât răspunsul „elaborat” de persoana responsabilă cu aplicarea legii privind liberul acces la informațiile de interes public.

Cu prilejul acestui răspuns, invităm cetățenii să caute informațiile solicitate de noi acolo unde ne-a trimis primăria. Pentru că – ținem să reamintim și să subliniem – primăria vorbește, prin intermediul media, nu doar cu jurnalistul – prieten, nesuferit, incomod sau cum o mai fi el – ci și cu cetățenii. Mult succes!

CITEȘTE ȘI: Elevii care pun Craiova pe harta viitorului, prin pasiunea pentru robotică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS