12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIPJ Gorj desfăşoară acţiuni pentru prevenirea violenței în școli

IPJ Gorj desfăşoară acţiuni pentru prevenirea violenței în școli

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, prin compartimentele de specialitate au desfășurat ieri o activitate la Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărescu” din Târgu Jiu, pentru prevenirea violenței în școli, fenomenelor de absenteism sau abandon școlar, delincvență juvenilă, dar și pe linie de educație rutieră.

Astfel, polițiști ai Serviciului Rutier și Biroului Siguranța Școlară au desfășurat activități informativ-preventive pe linia prevenirii și combaterii violenței în școli. Discuțiile interactive au avut ca scop prevenirea faptelor antisociale în rândul elevilor, reducerea actelor de violență, prin conștientizarea implicațiilor acestui fenomen, sub aspect juridic, social și emoțional.

Copiii, învăţaţi să combată bullyingul

Polițiștii au prezentat noțiunile generale ale fenomenului de tip bullying, care sunt modalitățile de intervenție și combatere, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice și importanța dezvoltării abilităților nonviolente de gestionare a conflictelor. Elevii au ascultat cu interes explicațiile și recomandările polițiștilor și au participat interactiv la discuții.

Scopul polițiștilor, prin astfel de activități este acela de a fi alături de elevi, de a-i ghida și învăța cum să fie responsabili, în vederea adoptării unei bune conduite în societate. Prevenirea delincvenței juvenile, abandonului școlar și absenteismului de la orele de curs reprezintă priorități pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară, context în care, astfel de activitati se vor desfășura și în perioada următoare.

De asemenea, polițiștii Serviciului Rutier le-au reamintit micilor participanți la trafic normele sociale după care trebuie să se ghideze pentru prevenirea și combaterea evenimentelor rutiere în care sunt implicați pietoni. Polițiștii, prin metode interactive, jocuri și provocări, le-au pus copiilor în vedere cele mai importante reguli circulației rutiere, pe înțelesul lor.

Abuzul fizic şi emoţional

În cadrul discuțiilor au fost atinse subiecte precum abuzul fizic și emoțional asupra minorilor, precum și metodele de prevenire ale acestuia.
Elevii au identificat, împreună cu polițiștii, factorii favorizanți și măsurile de prevenire pe care ar trebui să le aibă în vedere pentru a nu ajunge în postura de victimă.
Aceste întâlniri urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial.

Citeşte şi: Șofer depistat sub influența alcoolului pe o stradă din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS