25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de câini pierduţi în perioada sărbătorilor, căutaţi şi acum de stăpâni

Zeci de câini pierduţi în perioada sărbătorilor, căutaţi şi acum de stăpâni

Sărbătorile de iarnă sunt un adevărat coşmar pentru animalele de companie şi stăpânii lor. Bubuiturile artificiilor şi ale petardelor au speriat foarte mulţi câini, dar şi pisici. Aceştia luând-o la goană unde au văzut cu ochii s-au rătăcit, iar proprietarii lor îşi caută patrupedele şi acum.

Site-urile online în domeniul animalelor pierdute, abandonate abundă de anunţuri postate de craioveni disperaţi că au rămas fără animalul iubit. De cealaltă parte, postările curg şi din partea celor care găsesc aceşti căţei şi ţin cu tot dinadinsul să-i salveze sau să-i returneze stăpânilor. Nici pisicile nu au trecut cu bine peste bubuiturile petardelor

Sute de mesaje se regăsesc pe aceste site-uri de la oamenii care și-au pierdut animalele de companie sau au găsit animale rătăcite. Toate animalele sunt afectate. Riscul e de la o simplă sperietură până la moarte, în funcție de starea de sănătate a animalului respectiv. Animalele de companie câinii, pisicile sau păsările sunt în perioada sărbătorilor într-un real pericol.
„A pierdut-o cineva? Pare dezorientata, este la o doamnă într- un magazin cu hrana pentru animale”, se spune într-o postare pe Facebook
O altă postare: „A văzut cineva această cățelușa? A fugit de acasă, în zona stadion. Dacă o vedeți, vă rog să o rețineți și să mă apelați pe facebook și vine imediat cineva după ea. Este cipată”, a postat un alt proprietar.

„Pierdut căţea lupă. Pe data de 1 ianuarie a fugit de acasă probabil de la petarde. Cine o vede sau poate ştie cineva ceva să mă sune”, anunţă un alt proprietar.

La rândul lor cei care găsesc astfel de câini, pierduţi postează anunţuri precum acesta:

A pierdut cineva acest căţel? Mâine îl voi scana de cip? Era plin de sânge, mergea schiopătând. Probabil l-a atins cineva cu maşina. Am oprit fix din acelaşi motiv, era să îl lovesc. L-am luat acasă, bineînţeles. Dacă l-ai pierdut, aştept să mă contactezi.

Dacă nu îi găsim stăpânul, de asemenea doresc să îi găsesc familie. Cine este interesat să îmi scrie”, se spune într-o altă postare.

Proprietarul unui căţel dispărut în perioada sărbătorilor de iarnă, regretă dispariţia patrupedului ca şi cum şi-ar fi pierdut un copil.

„Cățel dispărut în data de 28 decembrie între orele 6/7:30 dimineața. Acesta se află sub tratament de 4 zile, fiind bolnav. Dacă îl vede cineva sau poate ajuta cu o informație vă rog, țin să precizez că este anunțat și la poliție şi la doctorul personal, are şi cip. Dacă l- a găsit cineva şi nu vrea să se afle măcar lasati- l în apropierea casei sau dacă vrea recompensă să vină şi i se va oferi fără probleme. Gandiţivă că v-ati pierdut copilul în prag de sărbători şi vă doare sufletul chiar dacă este doar un căţel este acelaşi lucru”, aşa sună o altă postare făcută de stăpânul unui bichon.

Problema este că patrupedele nu se pot apăra singure de asemenea orori, iar cei care ar trebui să o facă nu ar trebui decât să aplice legea.

Câinii rătăciţi găsiţi mai uşor dacă sunt microcipaţi

Ce trebuie să facă stăpânii ca să-şi recupereze animalul de companie mult mai uşor în cazul în care acesta se rătăceşte. Să își microcipeze câinii, astfel dacă un câine e găsit poate fi returnat mult mai repede proprietarului. Este cea mai rapidă cale, altfel riscă să ajungă la adăpost sau să se piardă. Cei care și-au pierdut câinii să anunțe, să meargă la adăpostul de la Breasta care capturează animale, iar dacă, câinele e microcipat să îl declare pierdut pentru a fi găsit în baza de date. Să le pună o zgardă cu un număr de telefon, vizibil, să posteze poze cu ei pe media.
La rândul lor, cei care găsesc animale de companie rătăcind pe străzi trebuie să meargă la cel mai apropiat cabinet veterinar şi să verifice dacă are microcip. De un mare folos pot fi postările pe site-urile de socializare.

Câini capturaţi

Conform datelor furnizate de către reprezentanţii Adăpostului canin Breasta, evidenţa capturărilor este următoarea: noiembrie 2023- 147 câini capturați; decembrie 2023-106 câini capturați, iar în ianuarie 2024- 35 câini capturați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS