22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxele locale şi banii de pe pieptul mortului

Taxele locale şi banii de pe pieptul mortului

Modificarea taxelor şi impozitelor- creşterea cu inflaţia- pentru anul 2024, a iscat discuţii aprinse în şedinţa Consiliului Local al Municipiului Craiova. Doi consilieri locali liberali au depus amendamente prin care propruneau scăderea cotei de impozitare a clădirilor nerezidenţiale aflate în deţinerea persoanelor juridice, cât şi fizice de la 1,3 la 0,5%.
Ca de fiecare dată cei mai vocali consilieri locali au fost cei de la USR, secondaţi de cei de la PNL. Nici consilierii locali de la PSD nu s-au lăsat şi au trimis săgeţi spre colegii din consiliu.

Referindu-se la majorarea taxelor şi impozitelor cu rata inflaţiei, consilierii locali de la USR i-au reproş primarului Craiovei într-un mod depreciativ că :„Ne-a luat banii de pe piept„.



„O să încep prin a o parafraza pe doamna primar. Partidul din care dumneaei face parte şi mare parte dintre consilierii locali, PSD a reuşit performanţa de a ne duce la o inflaţie de 14%. Când spuneam că o parafrazez pe doamna primar, ce să mai, ne-a luat banii de pe piept. După ce că au crescut toate impozitele, taxele, acum mai băgăm mâna în buzunarul craiovenilor cu încă 14%. Este o sumă enormă pe care craiovenii o vor plăti. Aceasta se cauzează unei guvernări catastrofale. 14% inflaţie este cea mai mare inflaţie din ultimii 20 de ani, iar anul acesta, în septembrie avem cea mai mare inflaţie din UE, după Bulgaria. Catastrofă pentru noi pentru cetăţeni”, a spus Cezar Drăgoescu, consilier local USR.

Acesta a fost apostrofat pe parcursul discursului de către consilierul local Ionuţ Pîrvulescu, care a repetat de câteva ori: „ Vaccinuri de un miliard de euro”, făcând referire la ancheta care planează asupra unor politicieni USR care au cheltuit sume colosale pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID. În cele din urmă, Cezar Drăgoescu i-a dat replica: „Domnu’ Pîrvulescu, nu mai fiţi o trompetă, vă rog eu!„. Un alt consilier local PSD, Lucian Dindirică a contracarat: „Domnu’ Drăgoescu, dumneavoastră aţi furat banii de pe pieptul mortului”, a spus acesta.

Inflaţia, taxele şi vaccinul

Legat de impozitarea clădirilor, un alt consilier USR a avut o altă curiozitate.

„În ceea ce priveşte majorarea impozitului clădirilor comerciale din centrul vechi care nu respectă regulamentul de urbanism, cum ar fi clădirea fostului BancPost, ce s-a întîmplat? Majorarea trebuia să aibă loc în momentul constatării acestei încălcări. Întrebarea mea era dacă s-a aplicat această majorare pentru vreo clădire? Ştiu că din 2017 s-a aprobat majorarea impozitului cu 500% a clădirilor lăsate în stare de degradare. Cu câţiva ani în urmă am întrebat dacă s-a aplicat această taxă, dar mi s-a spus că nu a fost aplicată. Acum voiam să ştiu dacă această taxare a fost aplicată pentru vreo clădire?”, a întrebat Eduard Cârceag, consilier local USR.

De moment, acesta nu a primit un răspuns. Discuţiile au continuat însă în acelaşi stil, cu ironii mai fine. „L-am ascultat cu atenţie pe Cezar Drăgoescu şi pentru că ştiu că este omul cifrelor, am profitat şi m-am uitat pe indicii de consum, cel puţin pe statistici. Ce spuneţi dumneavoastră nu este corect. Uite, sunt ţări precum Polonia, Ungaria care au inflaţia superioară României, deci nu suntem pe primul loc. Deci, ce spuneţi dumneavoastră nu sunt date exacte. Cu vaccinurile nu comentez, am văzut că s-a spus că este o eroare judiciară de data asta, în alte situaţii nu a fost”, a spus consilierul local Radu Marinescu.

Proiect de hotărâre slab, slab

Cu un limbaj inexpresiv, un alt consilier local de la PSD a avut un discurs laudativ la adresa conducerii primăriei.
„PSD, inclusiv cu guvernarea PSD la Municipiul Craiova fac eforturi extraordinare să îndrepte greşeala pe care a făcut-o guvernarea USR-PNL. Efortul a dus la stabilitate, cu toate conflicte de jur împrejur, guvernarea aceasta asigură stabilitate în ţară, dar mai ales în municipiu. Împreună vom reuşi să corectăm ceea ce ei au greşit grosolan„, a precizat Marin Nicoli, consilier local PSD.
În final, un alt consilier local a dat verdictul, catalogând bugetul local ca fiind unul foarte slab.

„Este un proiect de hotărâre foarte, foarte slab făcut de către administraţia PSD care conduce oraşul. Noi puteam să ne jucăm cu aceste taxe şi impozite astfel încât să mai uşurăm povara dusă de craioveni. O bonificaţie mai mare pe care craiovenii o merită. Puteam să ne jucăm cu taxele de parcare, cu cotele adiţionale. Acestea pot fi puse pe criterii economice urbanistice. Aici avem o mare problemă, lipsa Planului Urbanistic General care se putea realiza ăn 11 ani de când conduce PSD Craiova. Atunci știam încotro vrem să ducem clădirile de birouri, poate către periferie, zona C, zona B, astfel încât aceste cote le puteam face procentual diferit și rezolvam și per total nu afecta bugetul. Acest proiect de HCL este slab, slab, slab. Hai să punem pe hârtie rata inflaţiei, nu ne gândim deloc la bunăstarea craiovenilor”, a spus Marian Vasile , consilier local PNL.

Impozitele nu se majorează, se aplică inflația

Răspunsurile au venit de la însuşi primarul Craiovei, că au fost sau nu lămuritoare, rămâne la latitudinea consilierilor locali.
În ceea ce priveşte taxele și impozitele pe anul viitor nu se majorează, se aplică inflația pentru persoane fizice, conform Codului Fiscal, așa cum se aplică în toate localitățile din România. Craiova nu face excepție. La persoanele juridice nu se pune nici măcar inflația, deci rămâne exact ca anul trecut. Gândiți-vă că anul viitor vom avea o scădere cu 25% a bugetului Craiovei, pentru că se termină ciclul financiar. Am avut absorbție de fonduri europene foarte mari anul acesta, care a însemnat 25% din buget și, desigur, anul viitor fiind între ciclurile financiare vom avea o scădere. Deci nu ne permitem să acceptăm astfel de amendamente care ar duce la o scădere și mai mare a bugetului. Ca și concluzie spun că nu majorăm taxele și impozitele la Craiova”, a concluzionat Lia Olguţa Vasilescu.

Citește și: Şanţurile de pe strada Gârleşti aşteaptă asfaltatorii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS