25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii vor plăti din 2024 taxe mai mari pentru parcări

Craiovenii vor plăti din 2024 taxe mai mari pentru parcări

Ce taxe de parcare vor plăti craiovenii în 2024. Primăria Craiova a stabilit taxele și impozitele pe care locuitorii municipiului le vor plăti anul viitor. Totodată, Primăria Craiova taie din locurile de parcare ale hotelurilor

Regulamentul local privind numărul locurilor de parcări, în funcţie de destinația și dimensiunile investițiilor din Craiova a ajuns pe masa consilierilor locali. Acesta s-a aflat în dezbatere publică în perioada 18.09.2023 – 27.10.2023. În cele din urmă, modificările aduse acestui Regulament sunt următoarele:

” Pentru toate categoriile de construcţii de turism vor fi prevăzute locuri de parcare în funcţie de tipul de clădire şi de categorie, după cum urmează: a) pentru hotel, apart-hotel, motel, pensiune, hostel, numărul locurilor de
parcare va fi 50% x numărul de camere; b) pentru hotel, apart-hotel, hostel, se vor prevedea câte un loc de parcare dimensionat pentru autocare la fiecare 40 camere; c) pentru fiecare dintre funcţiunile descrise se va prevedea un spor de 10% locuri de parcare pentru personalul propriu, aprovizionare, întreţinere, intervenţie; d) locurile de parcare se vor amenaja astfel încât să se poată asigura la sol o suprafaţă destinată spaţiilor verzi de minimum 25% din suprafaţa terenului.”, se arată în proiectul de hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Craiova.


Primăria Craiova a aprobat în anul 2021 un regulament privind locurile de parcare, mai exact, referitor la numărul care trebuie asigurat de anumite instituţii publice şi private. Acum, administraţia craioveană modifică regulamentul şi taie din locurile de parcare pe care trebuie să le asigure hotelurile. Prin urmare, toate categoriile de construcţii de turism vor avea locuri de parcare în funcţie de tipul de clădire şi categorie. Hotelurile, apar-hotelurile, motelurile, pensiunile, hostelurile vor asiguar un număr de locuri de parcare de 50% înmulţit cu numărul de camere. Hotelul, hostelul şi apart-hotelul trebuie să asigure un loc de parcare şi pentru autocare la fiecare 40 de camere. Operatorii de turism trebuie să mai asigure şi un supliment de 10% pentru personal, aprovizionare sau alte intervenţii. Locurile de parcare se vor amenaja astfel încât să se poată asigura la sol o suprafaţă aferentă spaţiilor verzi de minimum 25% din suprafaţa totală a terenului. Făcând comparaţie cu prevederile actualului regulament este clar, primăria reduce numărul locurilor de parcare pentru operatorii de turism.

Terenul din spatele Judecătoriei Craiova unde ar putea fi construită o parcare supraetajată

Taxele de parcare cresc

Pentru că tot este vorba despre parcări, pe ordinea de zi a şedinţei CL al Municipiului Craiova se mai află şi proiectul privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2024. Acest proiect s-a aflat în dezbatere publică până la data de 21.11.2023.
Conform acestuia, din 2024 vor creşte şi taxele de parcare.
În primul rând, taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public al oraşului va crește de la 74 lei/an la 84 lei/an. În cazul autovehiculele electrice și hibride, taxa de parcare va crește din 2024: de la 37 lei/an la 42 lei/an. O creştere va înregistra şi taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public, pentru o lună va crește de la 21 de lei la 24 de lei.
Din 2024 crește și taxa pentru parcarea rezidențială. Este cunoscut faptul că în Craiova această taxă încă nu se aplică. În 2019, Primăria Craiova a stabilit că taxa pentru parcarea de reședință cu plată, pe domeniul public va fi stabilită la nivelul rezultat în urma licitației locului de parcare, având ca preț de pornire nivelul taxei respective. Această licitaţie nu s-a ţinut niciodată. Locurile, deşi marcate cu ani în urmă nu au fost atribuite craiovenilor, dar taxa se actualizează de la an la an. Noul nivel de pornire a licitației pentru un loc rezidențial de parcare este diferit în funcţie de zonă:

în zona 0 – de la 168 lei/an, la 191 lei/an;

în zona 1 – de la 135 lei/an, la 154 lei/an;

în zona 2 – de la 112 lei/an, la 127 lei/an.


Se scumpește și parcarea subterană

Singura parcare subterană din Craiova, cea din zona teatrului „Marin Sorescu” se va scumpi şi ea din acest an. Taxa de parcare pentru parcarea subterană în zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ creşte din 2024 atfel:

a) 1 leu/oră, pentru parcarea de până la 2 ore;

b) 7 lei, pentru staţionarea de la 2 ore până la 5 ore;

c) 135 lei/lună, pentru parcarea pe timpul nopţii, de luni până vineri (18.00-6.00) şi tot weekendul;

d) 163 lei/lună, parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri, între orele 6.00-18.00;

e) 67 lei/lună, parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (8.00-18.00) pentru maşinile electrice;

f) 135 lei/lună, staţionare nelimitată, pentru maşinile electrice;

g) 405 lei/lună, staţionare nelimitată, pentru restul maşinilor;

h) 67 lei, taxă remitere tichet, pentru pierderea, deteriorarea a tichetului.
De menţionat că taxa pentru parcarea pe domeniul public cu plata prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizată cu indicator „Parcare cu Plată“ (cea din zona centrală) rămâne nemodificată. Aceasta este la acest moment 2 lei/oră, respectiv 0,50 cenți+TVA, dacă plătești prin SMS și nu la automat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS