24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTop 10 angajatori din Dolj. Câți sunt de stat, câți provin din privat

Top 10 angajatori din Dolj. Câți sunt de stat, câți provin din privat

În afară de producătorul auto din Craiova, care este privat, cei mai mari angajatori din Dolj sunt instituții de stat. În top 10 angajatori și-au făcut loc și câteva firme cu capital autohton, care activează în mediul privat. Iată care sunt acestea.

O economie de piață funcțională este aceea unde mediul privat este puternic, cu mulți angajați și rezultate competitive. Definiția capitalismului clasic pălește în fața realității din Dolj, unde cei mai mari angajatori sunt entități sau instituții de stat.

GdS a solicitat date elocvente de la Inspectoratul Teriorial de Muncă (ITM) Dolj, care ne-a furnizat lista celor mai mari 10 angajatori din Dolj și domeniul de activitate în care își desfășoară activitatea fiecare.

Cel mai mare angajator, Ford Otosan, a depășit, iarăși, 6.200 de angajați

Producătorul de autoturisme din Craiova se menține și anul acesta în topul celor mai mari angajatori din Dolj. Dacă anul trecut, la Ford Otosan scăzuse numărul de angajați de la peste 6.000, la 5.522 de persoane, conform ITM Dolj, anul acesta Ford Otosan avea, la început de noiembrie, 6.213 angajați cu contracte de muncă active.

După ce anul trecut nu le-a mai prelungit contractele persoanelor angajate temporar, anul acesta i-a rechemat la lucru. Producătorul auto a efectuat angajări anul acesta, pentru a fi pregătit pentru producția pentru Ford Transit Courier și Tourneo Courier, care se vor produce la Craiova, alături de Ford Puma Hybrid.

Spitalul Județean este al doilea și CFR, al treilea mare angajator din Dolj

Pe locul al doilea în topul angajtorilor din județ se situează, și anul acesta, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, cu 4.030 de angajați. În ultimii ani, cel mai mare spital din Oltenia s-a situat pe locul al doilea al angajatorilor doljeni. În 2022 a avut 4170 de angajați, conform ITM Dolj.

Pe locul al treilea în topul angajatorilor se situează tot o entitate de stat. Sucursala Regională de Căi Ferate (CFR) Craiova figurează cu 3.965 de angajați.

Alți doi mari angajatori de stat și-au menținut pozițiile în top

Poștă Română S.A., Sucursala Craiova totalizează 2.524 de angajați, conform datelor furnizate de ITM Dolj, la solicitarea GdS. Numărul de angajați aflăți în evidente la începutul lui noiembrie a făcut ca Poștă Română să ocupe locul patru în top 10 angajatori din Dolj. În 2022, Poșta Română a avut 2.557 de angajați.

Locul cinci în top este deținut tot de o instituție de stat. Universitatea din Craiova totalizează, în noiembrie 2023, un număr de 2.067 de angajați.

Casa Noastră SRL are 1.603 angajați activi și ocupă locul șase pe județ în topul angajatorilor. Casa Noastră este o firmă privata, cu capital autohton, care activează în domeniul fabricării articolelor de material plastic pentru construcții, conform clasificării CAEN al obiectuluui principal de activitate.

Pe locul șapte în top se situează tot o firmă cu capital privat, CIVITAS PSG, cu activitate în domeniul pazei și protecției. Firma are 1.489 de angajați.

Pe ultimele locuri din top s-a “infiltrat” încă o instituție de stat

Foarte aproape de firmele private mai sus clasate se află încă o instituție de stat. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj figurează în evidente cu 1.452 de angajați.

Distribuție Energie Oltenia are 1442 de angajați și se află pe locul nouă în topul angajatorilor doljeni.

Locul 10 revine tot unei firme private. Comdata Service are 1376 de angajați. În creștere față de anul trecut, când erau 1.164 de angajați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS