20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn Consiliul Local Craiova ….. ca la circ

În Consiliul Local Craiova ….. ca la circ

Şedinţa Consiliului Local Craiova de ieri a debutat în forţă cu contre şi o tentă de circ. În final, discuţiile au lâncezit şi cele 40 de puncte înscrise pe ordinea de zi au fost votate de către consilierii locali mai puţin unul.

Încă de la începutul şedinţei, contrele au începu între consilierii locali pe de-o parte şi consilierii locali şi executiv, pe de altă parte. Discuţiile s-au iscat pe marginea proiectului de venituri şi cheltuieli pe primele 9 luniale anului 2023.

Consilierul local, Cezar Drăgoescu:

„Eu voi vota împotriva acestui punct pentru că nu sunt de acord cu acest buget. Avem, o dată, investiţiile din veniturile proprii ale primăriei. Doamna primar a promis la începutul anului când şi-a asumat bugetul, investiţii de vreo 134 de milioane de lei, vreo 25 de milioane de euro. De facto, la 9 luni s-au realizat 40 de milioane de lei, practic suntem undeva sub 30% grad de realizare a investiţiilor din resurse proprii. Mai grav este un alt aspect, investiţiile realizate din fonduri europene. Deşi suma pare mare, 280 de milioane de lei, constatăm că în ultimii doi, trei ani executivul a dormit în papuci. Nu s-au depus proiecte. Plăţile care s-au efectuat sunt aferente unor proiecte demarate de administraţiile anteriaore. Aici mă refer la tramvaie, autobuze, staţii de încărcare. Anul acesta s-au făcut plăţi de 30-40 milioane de lei. M-am uitat pe o statistică şi pe parte de fonduri europene stăm cel mai prost la gradul de absorbţie”, a spus Cezar Drăgoescu, consilier local USR.

Şedinţa de joi a Consiliului Local (CL) Craiova a început în forţă.
Liderul USR Dolj, Cezar Drăgoescu, a considerat că unele tarife sunt „nesimţite“

În replică, Marin Nicoli, consilier local PSD a spus:

„Avem cea mai mare investiţie din sud-estul Europei. Să vadă (Cezar Drăgoescu n.r) ce proiecte s-au depus şi apoi să spună că nu se munceşte acolo”, a spus Nicoli. Dialogul a continuat: „Domnule Nicoli, cifrele nu mint”, a mai spus Cezar Drăgoescu. „Ba mint, domnule! Cifrele sunt plăţi, nu sunt proiecte”, a răspuns Marin Nicoli.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a intervenit în discuţie, ironizându-l pe consilierul local USR:

„Ne-am obişnuim cu dl. Drăgoescu. El nu ştie cum este cu administraţia, cu absorbţia de fonduri europene, cu ciclul financiar pe fonduri europene. Nici nu au apărut toate ghidurile, deci cum să absorbim bani noi sau alţii? Este foarte posibil ca pentru proiectele depuse acum să se primească banii peste patru sau cinci ani de zile. În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, vreau să vă spun că până la final de an avem prognozate 88 de milioane de lei, erau 132 de milioane. De ce nu se pot finaliza şi nu se pot cheltui? Pentru că o parte din licitaţii au întârziat foarte mult. Legea ne obligă ca până la data de 31 octombrie să periem toată lista de investiţii şi să lăsăm doar ce se poate cheltui până la sfârşit de an. Unde se duc banii care pleacă de la investiţii? Se duc în subvenţia de la RAT, întreţinere cimitire, în salubrizare, grădina zoologică şi la clubul municipal. În ceea ce priveşte încasările, stăm foarte bine şi ne vin şi banii de la MDRAP, câştigaţi în instanţă pentru Centrul Istoric. Este însă ultima oară când se mai poate lua bani din investiţii. Mai avem, ca să ştiţi, o restanţă de la MDRAP pentru tramvaie. Nu ne-au venit până acum”, a spus primarul Craiovei.

Ceartă pentru „puşculiţa de partid”

Un alt punct pe ordinea de zi care a iscat discuţii cu iz de circ a fost rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova, pe anul 2023.

Eu voi vota împotrivă, că iar se duc bani pe la ADI ECODOLJ şi pe la RAADPFL, dar eu aş vrea să ne lămurească doamna primar cu taxa asta pe gunoi”, a spus Cezar Drăgoescu. Primarul Craiovei, l-a întrerupt: „Citiţi legea, domne, că e-n lege!„. Vocalul Drăgoescu şi-a continuat discursul:

„Înainte de-a colecta selectiv plăteam 11 lei/persoană. Acum plătim 18 lei/persoane, dar la Groapa de gunoi se duce o cantitate de trei ori mai mică pentru că restul se reciclează. Vă rog, să-mi explicaţi cum înainte, când duceam 100 kg de gunoi menajer plăteam 11 lei, iar acum când ducem 30 de kg plătim 18 lei?”.

Răspunsul nu a venit imediat pentru că un alt consilier local a „pus palma” RAADPFL-ului. „Am şi eu un comentariu. Rog colegii să lase demagogia şi ipocrizia privind banii alocaţi către RAADPFL. Toată lumea se plânge că oraşul este poluat, dar avem colegi care votează împotriva noilor spaţii verzi”, a spus Romulus Nicolicea, consilier local PSD. El a fost tras de mânecă de vocalul Cezar Drăgoescu: „Domnule Nicolicea aţi greşit punctul de pe ordinea de zi!„.

„Dumneavoastră aţi spus că iar se dau bani la RAADPFL. Greşesc?„, a venit răspunsul lui Nicolicea.

Nu, la puşculiţa de partid, la RAADPFL şi CAO„, a contrat Cezar Drăgoescu.
Replica a deranjat-o pe Lia Olguţa Vasilescu care a spus cu subiect şi predicat:

” Sper din toată inima ca cei din conducerea RAADPFL să-l dea în judecată pe dl. Drăgoescu pentru afirmaţia că RAADPFL este puşculiţa de partid. Să dovedească aceste afirmaţii, dacă nu să plătească”, a spus primarul Craiovei.

„Doamna primar, să ştiţi că nu mă intimidaţi!”, a replicat Cezar Drăgoescu. Nici viceprimarul Craiovei nu s-a lăsat mai prejos şi le-a ţinut isonul: „Nu suntem la circ! Dl. Cezar este la circ, chair este lipsă de respect”, a spus Aurelia Filip, viceprimarul Craiovei.

PUZ şi PUG

Singurul punct de pe ordinea de zi care a primit vor negativ din partea celor mai mulţi dintre consilieri a fost Planului Urbanistic Zonal – „reconsiderare functionala intersectie str. Sărarilor – Calea Bucureşti, din zona industrială în zona mixtă de locuinţe şi servicii 2S+P+10-11 retras”, generat de imobilul din str. Sărarilor, nr. 7.
Planul Urbanistic General al oraşului Craiova a mai fost prelungit pentru încă trei ani. Consiliul Local al Municipiului Craiova a prelungit ieri termenul de valabilitate al PUG-ului până la finele lui 2026. Primăria a demarat, totuşi, procedurilor în vederea elaborării unui Planului Urbanistic General înainte de data expirării termenului de valabilitate al PUG-ului actual, respectiv 31.12.2023. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a explicat de ce se tot prelungeşte acest PUG.

„Toate oraşele prelungesc aceste PUG-uri. Sunt foarte puţine firme în România care ştiu să facă astfel de PUG-uri din această cauză durează foarte mult. Avem primele două etape aprobate pentru noul PUG… Va urma etapa avizării din partea ministerelor, deci este de durată. Nu vor fi trei ani. Dacă noul PUG apare la sfârşitul anului viitor, atunci el va intra în vigoare”, a spus primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS