1.2 C
Craiova
duminică, 3 decembrie, 2023
Știri de ultima orăLocalDoljCJ Dolj vrea să termine, în sfârșit, strada Aeroportului

CJ Dolj vrea să termine, în sfârșit, strada Aeroportului

Strada Aeroportului (DJ652 A), ce leagă Craiova de comuna Cârcea, dinspre zona Metro, a devenit un coșmar pentru șoferii care o tranzitează, mai ales din cauza lipsei marcajelor rutiere şi a iluminatului. Această stradă trebuia să fie deja modernizată și să aibă toate condițiile necesare pentru șoferi, numai că firma care a câștigat execuția lucrărilor, în 2019, a lucrat ca melcul și a dat vina pe diverse probleme apărute pe parcurs. Consiliul Județean (CJ) Dolj, instituție de care aparține drumul respectiv și care a obținut fonduri pentru acest proiect, a decis, într-un final, să rezilieze contractul. De asemenea, de curând a scos la licitație un nou contract prin care dorește finalizarea lucrărilor de modernizare a drumului județean 652A, DN 6 (Cârcea) – DN 65.

Ordinul de începere a lucrărilor, semnat în 2019

Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect mai amplu, iar contractul a fost semnat în 2019. „Investiţia se derulează cu fonduri europene, în cadrul unui proiect cu valoarea totală de peste 9 milioane de euro, pe care l-am depus în parteneriat cu Agenţia de Infrastructură Rutieră din Bulgaria, în cadrul Programului Interreg V-A. Iniţiativa este una complexă şi urmăreşte atât reabilitarea carosabilului, inclusiv în punctul de intersecţie cu calea ferată, cât şi lucrări de amenajare a locurilor de parcare, a staţiilor pentru mijloacele de transport în comun, a trotuarelor“, spunea Cosmin Vasile, la vremea respectivă vicepreşedinte al CJ Dolj, actual președinte al instituției.

CJ Dolj: Ritmul de execuție a fost „destul de greoi”

Însă, între timp au apărut probleme, iar asocierea de firme S.C. ERPIA S.A. — S.C. CON METAL CF S.R.L., care a câștigat licitația, nu și-a făcut treaba. Însă, lucrările au fost destul de păsuite de CJ Dolj, în condițiile în care ar fi trebuit să fie gata în 12 luni. Potrivit caietului de sarcini al acestui proiect, asistența tehnică a fost preluată, în 2021, de SC DOMARCONS SRL. Dar nici această firmă nu a fost salvatoare și nu și-a dus la îndeplinire sarcinile, iar până la urmă CJ a trecut la rezilierea contractului.

„Pe parcursul execuției lucrărilor, antreprenorul a întâmpinat mai multe probleme în execuția lucrărilor. Drept urmare, au fost emise Dispozițiile de șantier nr. 1/20.05.2019, …, nr. 12/14.11.2022 de către proiectant (8 dispoziții de șantier emise în perioada 2019-2020 de SC PRO CONS XXI SRL ți 4 dispoziții de șantier emise în perioada 2021-2023 de SC DOMARCONS SRL., care au cuprins toate problemele semnalate până la această dată de către antreprenor și constatate în teren de către factorii implicați.

Pe lângă problemele întampinate de antreprenor în executia lucrărilor, ritmul de execuție al acestuia a fost destul de greoi, astfel că durata lucrărilor a fost prelungită de mai multe ori, atât ca urmare a problemelor întâmpinate în teren, cât și ca urmare a întreruperii lucrărilor pentru anotimpul friguros. Astfel, durata de execuție a lucrărilor a fost prelungită până la data de 31.10.2022, conform adiționalului nr. 14/15.09.2022 la contractul de lucrări, respectiv „durata de execuție: 44 luni și 3 zile”, se arată în caietul de sarcini.

Contractul, reziliat abia în mai 2023

După lungi tergiversări, contractul a fost reziliat. „Deși Autoritatea Contractantă a notificat Antreprenorul cu privire la îndeplinirea defectuoasă a contractului, acesta din urmă nu și-a respectat obligațiile contractuale în termenele și condițiile stipulate în contract, motiv pentru care Autoritatea Contractantă a transmis acestuia notificarea de reziliere a contractului, prin adresa cu nr. 9651/25.04.2023. În urma notificării de reziliere, Acordul Contractual nr. 211/19.12.2018 a fost reziliat începând cu data de 12.05.2023, din cauza neîndeplinirii contractului menționat”, se mai specifică în caietul de sarcini al noului contract.

Cât s-a lucrat, cât ar mai fi până la finalizarea lucrărilor?

În urmă cu câteva zile, CJ Dolj a scos la licitație un nou contract prin intermediul căruia vrea ca lucrările de modernizare pentru DJ652A, DN6 – Cârcea-DN65, km 0+000 – 6+300, să fie finalizate. Valoarea totală estimată a contractului se ridică la 7.898.405 de lei, fără TVA. Până în acest moment, din întreaga lucrare a fost realizat doar 67%, restul de 33% urmând să se facă prin intermediul noului contract.

În caietul de sarcini, CJ Dolj a specificat exact lucrările care ar mai trebui făcute pentru ca acest proiect să fie finalizat.

Printre acestea se numără lucrări la partea carosabilă, refacerea șanțurilor de pământ, execuția completă a șanțurilor din beton, finalizarea podețelor, finalizare trotuarelor, execuția acceselor către proprietăți, realizarea stațiilor de autobuz (șase), realizarea parcării din zona stadion Cârcea și parcarea de la primărie. De asemenea, se va realiza semnalizarea rutieră pe toată lungimea drumului, se vor monta parapeți metalici în curbe, dar și stâlpi de ghidare lamelari reflectorizanți. Trecerile de pietoni vor fi dotate cu sisteme moderne de semnalizare precum marcaje orizontale cu vopsea reflectorizantă, benzi rezonatoare, limitatoare de viteză, precum și sistem inteligent de semnalizare. La finalul realizării restului de executat, lucrările vor fi recepționate pe toată lungimea drumului DJ652A, DN6 Cârcea — DN65, km 0+000 — km 6+300.

Citește și: A trecut cu tirul peste sensul giratoriu, pe Centura de Nord a Craiovei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS