13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe a schimbat Poliţia Locală după tragedia din Botanică? Nimic!

Ce a schimbat Poliţia Locală după tragedia din Botanică? Nimic!

După ce s-au mai liniştit apele în urma tragediei din Grădina Botanică, am întrebat Poliţia Locală Craiova dacă s-a mărit numărul de poliţişti locali care patrulează în zona respectivă şi care este frecvenţa cu care ar fi trebuit să patruleze. Însă, din răspunsurile instituţiei ne-am dat seama că nu s-a schimbat absolut nimic, în afara porţilor laterale blocate, măsură care oricum a venit din partea Primăriei Craiova.

Răspunsurile de la Poliţia Locală au fost foarte seci. Instituţia a făcut trimitere la Planul de Ordine și Siguranță Publică al Poliției Locale a Municipiului Craiova şi cam atât. Însă, în linii mari, răspunsurile arată că evenimentul tragic din Botanică, în urma căruia o fată a murit, iar un alt tânăr a fost grav rănit, nu a schimbat cu nimic modul în care funcţionează Poliţia Locală, cel puţin în acea zonă. Instituţia ţine cu dinţii de Planul de Ordine şi Siguranţă Publică şi se ascunde în spatele câtorva rânduri din acest regulament care fac referire la Grădina Botanică.

Localii se ţin orbeşte de Planul de Ordine

Să o luăm pe rând. Primele două întrebări pe care le-am adresat Poliţiei Locale au fost acelea dacă s-au mărit efectivele de poliţişti locali care patrulează în Grădina Botanică după tragedie. De asemenea, dacă s-au luat alte măsuri pentru a spori siguranţa. Instituţia ne-a răspuns scurt: „Poliția Locală a Municipiului Craiova, ca forță complementară a forţelor de ordine publică, asigură menținerea ordinii publice în Grădina Botanică din Craiova potrivit Planului de Ordine și Siguranță Publică“. Şi cam atât. Cu alte cuvinte, ei urmează orbeşte planul, iar crima nu a schimbat cu nimic situaţia.

Următoarea întrebare a fost legată de modul în care erau organizate turele poliţiştilor locali şi care era frecvenţa cu care parcurgeau întreaga zonă a Grădinii Botanice. Răspunsul nu a fost unul deloc concret şi ni s-a băgat sub nas, din nou, regulamentul. „Conform Planului de Ordine și Siguranță Publică al Poliției Locale a Municipiului Craiova, în Grădina Botanică din Craiova sunt organizate acțiuni de menținere a ordinii publice 24h/24h“, a răspuns instituţia.

Ce spune Planul de Ordine și Siguranță Publică al Poliției Locale

Probabil Poliţia Locală nu vrea sau nu poate să depăşească deloc fomularea vagă a Planului de Ordine pe care îl tot aduce în discuţie. Am analizat şi noi acest plan votat în Consiliul Local pentru acest an. Şi, aşa cum ne aşteptam, acesta nu conţine absolut nimic detaliat despre modul în care ar trebui să se facă patrularea în Grădina Botanică. Formularea din acesta face referire strict la limitele Grădinii Botanice, aşadar doar perimetrul în care poliţiştii locali ar trebui să se plimbe.

Despre frecvenţă sau despre numărul poliţiştilor locali care sunt implicaţi în patrulare nu se specifică nimic. „Itinerariul de patrulare nr. 10 – Grădina Botanică: De la intersecţia B-dul Nicolae Titulescu cu str. Iancu Jianu, pe această stradă partea dreaptă, până la intersecţia cu str. Brestei, în continuarea pe partea dreaptă, până la intersecţia cu str. Obedeanu, în continuarea pe această stradă, până la intersecţia cu str. Renaşterii, în continuarea pe această stradă, până la intersecţia cu Aleea Nicolae Titulescu, în continuarea pe aceasta partea dreaptă, până la intersecţia cu B-dul Nicolae Titulescu, în continuare pe aceasta, partea dreaptă până la intersecţia cu str. Iancu Jianu“, se arată în planul de ordine.

Grădina Botanică mai este specificată la încă un paragraf, acolo unde sunt distribuite autospecialele. „Pentru realizarea activităţilor de patrulare, structurile de ordine publică sunt dotate cu 15 autospeciale: 14 autoturisme (din care una cu motor electric 100%) pentru patrulare/intervenţie și o autospecială blindată pentru transport bunuri și valori, la care se adaugă 5 vehicule cvadriciclu – propulsionate electric 100 %, folosite pentru efectuarea misiunilor de patrulare în Parcul Nicolae Romanescu, Parcul Tineretului, Parcul Hanul Doctorului, Grădina Botanică și Centrul Istoric“. La asta se rezumă aşa-zisul regulament referitor la patrularea din Grădina Botanică a Poliţiei Locale.

Au avut nevoie de psiholog poliţiştii locali ajunşi la locul crimei? Instituţia nu vrea să spună

Am întrebat Poliţia Locală şi dacă poliţiştii care au ajuns la locul crimei au avut nevoie de psiholog. Aici am avut parte de un răspuns mult mai elaborat, prin care ni s-a explicat că un eventual răspuns la întrebare ar aduce „atingere vieții private a persoanei“.

„Potrivit Regulamentului European nr. 679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestora, Legii nr. 363/2018 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative și de siguranță, precum și privind libera circulație a acestor date, și Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, datele privind sănătatea sunt date cu caracter personal le ate de sănătatea fizică sau mentală a unei ersoane fizice, inclusiv acordarea de servicii de asistentă medicală, care dezvăluie informatii despre starea de sănătate a acesteia, iar aceste date sunt protejate de actele normative mentionate și nu fac obiectul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

De asemenea, potrivit dispozițiilor legale menționate, datele privind sănătatea persoanei nu pot face obiectul informațiilor care să apară in spațiul public, iar dezvăluirea acestora poate fi considerată atingere adusă vieții private a persoanei“, a mai precizat instituţia.

În ediţiile următoare vom prezenta şi răspunsul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj cu privire la modul în care poliţiştii sunt organizaţi să facă patrulare în oraş, dar şi dacă au pus vreodată piciorul în Grădina Botanică sau Parcul Romanescu, în afară de momentele în care au fost solicitaţi în mod special.

Citeşte şi: Cazul crimei din Botanică: Porţi laterale blocate, camere video lipsă şi o patrulă…în pauză

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS