13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraioveni, vreţi curăţenie? Salubritatea vă taxează

Craioveni, vreţi curăţenie? Salubritatea vă taxează

Salubritate Craiova SRL, firma deţinută de primărie care se ocupă de curăţenia străzilor din municipiu, va majora tarifele. Din această vară toate activităţile derulate de societate vor fi mai scumpe.

Consiliul Local va vota, joi, mandatarea reprezentantului municipiului Craiova care să voteze, la rândul lui, în Adunarea Generală a Asociaților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Dolj, noile tarife.

Mai exact, primăria va plăti mai mult de luna viitoare pentru activitățile de măturat, spălat, stropit și întreținerea căilor publice, pentru curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț, dar şi pentru activităţile de dezinsecție, dezinfecție şi deratizare.
Salubritatea a justificat majorarea prin creşterea preţurilor la apa folosită la stropitul sau spălatul străzilor, la materiale, piese de schimb, RCA sau combustibili. Activităţile derulate de societatea controlată de Primăria Craiova sunt plătite de la bugetul local. Ultima modificare a acestora a avut loc în primăvara anului trecut.

Noile tarife practicate de Salubritate

Iată care vor fi noile tarife practicate de Salubritate SRL, calculate la o suprafaţă de 1.000 mp: măturat manual carosabil și trotuare-63.79 de lei fără TVA (preţ vechi – 56,12 de lei); întreţinut manual curățenia pe carosabil și trotuare –30.05 de lei fără TVA (preţ vechi– 27,41 de lei); curățat rigolă manual, prin răzuire – 850.72 de lei (preţ vechi-809,88 de lei); măturat/aspirat mecanizat carosabil – 37.97 de lei. Colectare,transport și depozitare în rampa ecologică a deșeuri stradale este foarte costisitoare. Pentru o tonă de astfel de deşeuri costurile vor ajunge la 1.188.46 de lei fără TVA. Şi pentru că iarna nu-i ca vara, pentru curățat manual zăpadă si împrăștiat material antiderapant alei și trotuare, tariful va ajunge la 915.94 de lei fără TVA.

Revine tariful de așteptare

Nu este o noutate pentru că acest tarif a mai fost perceput de către Salubritate, apare tariful de mobilizare şi asigurare logistică. Acesta este de 79,42 de lei/oră. El era cunoscut ca tarif de aşteptare. Salubritatea renunţase la el în ultimii ani din cauza criticilor pe care şi le atrăsese fiind considerat un cost fără fond.

Tariful de mobilizare și asigurare logistică se bazează pe Ordinul ANRSC 201/10.03.2023 și este valabil pentru funcționare doar în perioada de iarnă, atunci când societatea noastră are în atribuții activitatea de deszăpezire și celelalte activități adiacente acesteia.Salubritate Craiova, atât în trecut, câtă vreme a existat acest „tarif de așteptare”, cât și în iernile care vor urma, a stabilit și va stabili, în urma prognozei meteo, perioada critică în care precipitațiile sunt așteptate și, în consecință, activarea/ introducerea acestui timp de așteptare amintit în ordinul de mai sus.Acest tarif nu a mai fost activ de circa doi ani, el fiind necesar atât din punct de vedere al asigurării condițiilor de funcționare a utilajelor, cât și pentru susținerea resursei umane. Este un tarif necesar și pentru că, în perioadele în care ninsoarea nu exista, utilajele erau blocate la sediul societății noastre, ele nemaiputând interveni pentru a spăla sau mătura mecanizat (activități diferite de cele caracteristice iernii), spune Mihai Butari, directorul Salubrității.

Şi stârpirea ţânţarilor se scumpeşte

Totodată, tariful pentru larvicidare va fi de 1.293.39 de lei/ha (preţ vechi –957 lei/ha), pentru dezinsecţie terestră –353.32 de lei/ha (preţ vechi – 270 lei/ha), iar pentru dezinsecţie interioară – 2.290.38 de lei la o suprafaţă de peste 2.500 mp (1.746,85 lei, preţul vechi). La deratizare, preţul este de 848.25de lei/ha (302,34 lei/ha, preţul vechi).
Pentru dezinfecţie generală preţul este de 614.03 de lei pentru 1500mp. Tarifele nu conţin TVA.


O nouă etapă de dezinsecţie

Rectificarea bugetară. Activităţi de dezinsecție, pentru combaterea țânțarilor, efectuate pe domeniul public din Craiova.
Activităţi de dezinsecție, pentru combaterea țânțarilor, efectuate pe domeniul public din Craiova

S.C. Salubritate Craiova S.R.L. anunță desfășurarea unei noi etape a dezinsecției pe domeniul public al Municipiului Craiova. Aceasta va fi realizată prin pulverizare aeriană dimineața, în intervalul orar 06.00-11.00, în perioada 29.06-01.07.2023.
Vor fi vizate lacurile de pe teritoriul municipiului (lacul din Parcul „Nicolae Romanescu”, Lacul Tanchiștilor, Lacul Valea Fetii, Lac Făcăi, lacul din Grădina Botanică, Lacul Valea Șarpelui și cel de la Hanul Doctorului), parcurile, grădinile publice și zonele verzi din cartierele orașului.

Dezinsecție


Suprafața totală pe care va avea loc dezinsecția este de aproape 800 hectare, graficul intervenției depinzând și de condițiile meteorologice existente.
Aducem în atenția apicultorilor că, în intervalul menționat, aceștia trebuie să ia măsurile necesare pentru protejarea albinelor.
Lucrările de dezinsecție pentru combaterea insectelor dăunătoare se vor face prin pulverizare prin sistem ULV. Se va folosi pentru dezinsecție substanța din grupa a III-a de toxicitate Solfac Trio EC140 NF, avizată de către Ministerul Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS