17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe scumpește gunoiul. Craiovenii vor plăti 18 lei de persoană pe fiecare lună

Se scumpește gunoiul. Craiovenii vor plăti 18 lei de persoană pe fiecare lună

Craiovenii vor plăti mai mult începând de la 1 iulie 2023 pentru gunoi. Taxa specială de salubrizare creşte de la 12 lei/lună/persoană, cât este la această dată, la 18 lei/lună/persoană, pentru utilizatorii casnici. Pentru utilizatorii non-casnici care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul, taxa va fi 502 lei/mc.

Decizia o vor lua consilierii locali în ședința de joi, 29.06.a.c. Solicitarea vine din partea A.D.I. ECODOLJ.

”Prin adresa nr. 167437/2023, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor „ECODOLJ” a comunicat Hotărârea Adunării Generale a Asociaților nr. 9/11.05.2023, referitoare la aprobarea tarifelor activităților serviciului de salubrizare delegate de către aceasta, în vederea calculării și aprobării taxelor de salubrizare. Potrivit art. 21 din Ordinul nr. 640/2022 privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activităţile de salubrizare, precum şi de calculare a tarifelor/taxelor distincte pentru gestionarea deşeurilor şi a taxelor de salubrizare Consiliile locale au competenţe exclusive să calculeze şi să aprobe taxa de salubrizare, utilizatorii casnici şi utilizatorii non-casnici plătind o singură taxă, respectiv taxa de salubrizare. Prin HCL nr. 665/2022, s-a aprobat taxa specială de salubrizare pentru anul 2023. În conformitate cu prevederile Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006,republicată, cu modificările şi completările ulterioare ”Taxa de salubrizare poate fi ajustată sau modificată oricând pe parcursul anului”, se arată în raportul de specialitate.

Cum se calculează taxa

Tot în Raportul de specialitate privind modificarea HCL nr. 665/2022 prin care a fost stabilită taxa specială de salubrizare în Craiova, pentru anul 2023 se arată din ce este compusă a ceastă taxă.

Taxa de salubrizare se compune din 14,54+3,1 =17,65 lei/persoană/lună. Cei 14,54 lei/persoană/lună reprezintă taxa pentru gestionarea deșeurilor reziduale colectate separat. Cei 3,1 lei/persoană/lună reprezintă taxa pentru gestionare deșeuri reciclabile colectate separat, pentru utilizatorii casnici. Cum se calculează această taxă? Taxa pentru reciclabile cuprinde tariful pentru reciclabile din care se scade o reducere de taxă , apoi se scade și reducerea de tarif -C(i) la care se adaugă valoarea investiției operatorului pentru recipiente.

”Taxa distinctă gestionare reciclabile = 6,19-2,12-1,63+0,66 =3,1 lei/persoană/lună. Unde: 6,19 lei/persoană/lună – reprezintă tariful distinct colectare separată deșeuri reciclabile, calculat și aprobat de A.D.I. ECODOLJ; 2,12 lei/persoană/lună – reprezintă valoarea reducerii taxei la utilizatorii casnici care colectează separat deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, din sumele încasate de la organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorilor, calculată de A.D.I. ECODOLJ; 1,63 lei/persoană/lună -C (i) reducere tarif – reprezintă cuantumul reducerii tarifului aferent activității, în cazul în care operatorul realizează venituri din vânzarea deșeurilor reciclabile și/sau valorificarea deșeurilor sortate și 0,66 lei/persoană/lună – reprezintă valoarea investiției operatorului pentru achiziționarea recipientelor de colectare selectivă de tip EASY, calculată de A.D.I. ECODOLJ. Se aplică rotunjirea la nivel de leu a taxelor, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari, astfel că taxa de salubrizare de 17,65 lei/persoană/lună, se va stabili la 18 lei/ persoană/lună.

Craiovenii vor plăti pentru gunoi o taxă specială de salubrizareIridex va prelua o parte a angajaților de la Salubritate

În cazul agenților economici, taxa aplicată celor care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul este de 502 lei/mc TVA inclus.

Trebuie precizat, craiovenii care au plătit taxa pentru gunoi pe întreg anul 2023 vor mai plăti diferența pentru perioada iulie-decembrie 2023.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS