14.4 C
Craiova
luni, 9 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubvenția de la guvern duce la scăderea prețului gigacaloriei la 232,64 de lei

Subvenția de la guvern duce la scăderea prețului gigacaloriei la 232,64 de lei

Primarul Craiovei promite scăderea prețului la gigacalorie începând cu luna martie. Reducerea are loc nu pentru că s-ar reduce costurile de distribuție a agentului termic secundar, ci pentru că UAT Craiova va primi subvenție de la stat. Prin urmare, primarul spune că, din luna martie, craiovenii vor plăti doar 232, 64 de lei /gigacalorie față de 470,14 de lei/Gcal exclusiv TVA.

“Din luna martie, craiovenii vor plăti doar 232,64 lei pentru gigacalorie, fiind cea mai mică din țară dintre marile orașe.La presiunile Primăriei Craiova, Guvernul a reparat o nedreptate pe care a făcut-o în iarnă când a alocat zero lei pentru subvenția cetățenilor orașului nostru și va aloca în prima ședință de guvern aproximativ 47.500.000 lei, sumă care va fi adăugată subvenției acordate de la bugetul local în luna ianuarie. În prima ședință de Consiliu Local, voi pune pe ordinea de zi un proiect de modificare a prețului gigacaloriei care va fi de 232,64 lei fără TVA pentru populație, față de 333 lei cât este în București, 400 lei la Timișoara, 354 lei la Oradea sau 458 lei la Constanța. Noua sumă va fi aplicată și facturilor pentru luna în curs”, anunța, în urmă cu câteva zile, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, aceasta a anexat un tabel din care reiese că orașului Craiova i se va atribui suma de 47.504.465,62 de lei.

Sumele alocate de guvern sunt diferite de la un sezon rece la altul

Nu se știe dacă această sumă va fi alocată în contul subvenției și în următorul sezon rece. Privind în urmă, se vede clar că aceste sume alocate de la bugetul de stat diferă de la un sezon la altul. Cert este că încălzirea populației prin sistemul centralizat este cea mai subvenționată comparativ cu încălzirea cu gaze sau lemne. Prețul gigacaloriei este subvenționat de la bugetul local și de stat ceea ce nu se întâmplă în cazul celorlalte surse de încălzire. Apoi, urmează subvențiile individuale sub forma ajutorului de încălzire a locuinței, dar și a cardului de energie.

Alba-neagra cu subvenția

Primăria Craiova nu mai subvenționează creşterea preţului la căldură. Au fost discuții aprinse în Consiliul Local
Primăria Craiova nu mai subvenționează creşterea preţului la căldură. Au fost discuții aprinse în Consiliul Local

Într-adevăr, la începutul fiecărui sezon rece, Guvernul alocă fonduri primăriilor pentru subvenționarea prețului gigacaloriei. Banii sunt distribuiți în mai multe tranșe conform OG 36/2006 și a unei scheme de sprijin pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației. De exemplu, în sezonul rece 2021-2022, guvernul prin MDLP a alocat pentru subvenția gigacaloriei suma de 310.426.000 lei pe unități administrativ-teritoriale, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației, Primăria Craiova a primit atunci 4.143 de lei deși ceruse 64,4 milioane de lei.

Pentru sezonul rece 2022-2023, Primăria Craiova nu a mai primit nici o subvenție de la guvern. Drept urmare, primăria nu a mai putut susține subvenția prețului gigacaloriei și costul acesteia a explodat. Urmarea, craiovenii au plătit la căldură facturi uriașe și de 2.000 de lei. Asta s-a datorat și faptului că Primăria nu a mai subvenționat creşterea preţului pentru căldura craiovenilor. Ulterior, văzând că această decizie a adus nemulțumiri în rândul populației, primăria s-a răzgândit și, în luna ianuarie, a scos bani de la buget pentru subvenție.

„Am pus 20 de milioane de lei, 7 milioane în plus faţă de anul trecut pentru subvenţia gigacaloriei şi aşteptăm şi deblocarea acelui cont. Anul trecut am fost obligaţi ca mare parte din subvenţie, 3 milioane de euro, să o blocăm într-un cont de garanţie. Am blocat acei bani într-un cont la care primăria nu poate umbla, nici CEO, nici SE Craiova şi aceia erau bani de subvenţie. Ca să înţelegeţi de ce este subvenţia mai mică faţă de alte localităţi. Aceşti bani au început să se devalorizeze. Din acest motiv l-am rugat pe domnul ministru, pentru că Termo Urban nu are nici o datorie la furnizor, să ne lase să deblocăm suma şi să introducem în subvenţie pe lângă cea pe care am pus noi deja în buget”, spunea la acel moment primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS