10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal(GALERIE FOTO) Fundaţia noului terminal al Aeroportului Craiova prinde contur

(GALERIE FOTO) Fundaţia noului terminal al Aeroportului Craiova prinde contur

La fundaţia noului terminal al Aeroportului Internaţional Craiova se lucrează în ritm alert. Startul s-a dat la începutul lunii noiembrie 2022, când s-a executat prima săpătură la fundaţia clădirii care va avea o suprafață desfășurată de peste 30.000 de metri pătrați. De atunci constructorul s-a menţinut în grafic, iar fundaţia noului terminal a început să prindă contur.

La o lună de la turnarea primei cife de beton (3 februarie) s-a ajuns în stadiul în care se lucrează deja în paralel la toate cele trei corpuri ale clădirii.

„Avansează lucrările pe șantierul noului terminal al Aeroportul International Craiova. Constructorul lucrează într-un ritm alert, iar astăzi (miercuri – n.r.) au fost turnați peste 1.000 metri cubi de beton, lucrându-se în paralel la toate cele trei corpuri. De asemenea, se lucrează la armarea radierelor și armarea pe verticală a elementelor de fundație. Continuă și lucrările de introducere a canalizării, construirea platformelor ce vor deservi noul terminal, dar și lucrări de împrejmuire a pistei. În paralel cu șantierul pentru extinderea și modernizarea aeroportului asistăm la o creștere a numărului de pasageri, evoluția fiind pe un trend ascendent!“, a anunţat, pe Facebook, directorul general al Aeroportului Internaţional Craiova, Sorin Manda.

„Am primit asigurări din partea constructorului că lucrările sunt în graficul de execuție“

În urmă cu o săptămână se lucra la turnarea betonului strat protecție hidroizolație pentru corpurile B și C ale terminalului şi la armarea radierului pentru toate cele trei corpuri ale clădirii. Asta după ce la corpul A era finalizată atât hidroizolația, cât și turnarea stratului de protecție peste hidroizolație. „Am primit asigurări din partea constructorului că lucrările sunt în graficul de execuție și că, odată cu sosirea primăverii, ritmul va crește“, afirma Sorin Manda la finele lunii trecute.

Lucru care s-a şi întâmplat din această lună. În martie, Aeroportul Craiova a mai primit şi o altă veste bună: a depăşit pentru prima dată în istorie aeroportul din Sibiu, la numărul de călători în luna ianuarie a acestui an. (Craiova a avut 44.611 călători, iar Sibiu – 44.044).

Cum va arăta noul terminal al Aeroportului Craiova

Construirea noului terminal este parte a proiectului de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Craiova, cu o valoare totală de atribuire de 348.193.438,35 lei fără TVA. Contractul de proiectare și execuţie a lucrărilor a fost încheiat în mai 2022 cu asocierea Construcții Erbașu SA (lider) – Grup Primacons SRL – Váhostav-SK, aceasta având cinci luni la dispoziţie pentru proiectare şi 20 de luni pentru execuţie. Asta înseamnă că noul terminal şi celelalte investiţii din proiect ar trebui finalizate până în iulie 2024.

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Craiova va asigura condițiile pentru procesarea unui număr de 1.933.186 de călători pe an. La subsolul noii construcții se vor regăsi spații destinate carantinei, azilanților sau reținuților, zona pentru procesarea bagajelor, spații tehnice și pentru depozitare. Holul central al terminalului, dezvoltat pe două niveluri, va cuprinde sala de așteptare alocată sosirilor, cu monitoare de afișaj pentru curse (atât sosiri de aeronave, cât și plecări), zona de check-in, birouri ale companiilor aeriene, cabinet medical și spații comerciale.

Parterul clădirii va fi dedicat preluării fluxurilor de sosiri, separat pentru interne și internaționale, cu zonă de preluare a bagajelor și zonă pentru controlul pașapoartelor și controlul de securitate. În fine, etajul a fost conceput pentru gestionarea fluxurilor de plecări şi include zona de control al pașapoartelor și porțile de îmbarcare (2 pentru plecări interne, 5 pentru plecări externe), săli de așteptare separate pentru destinațiile interne și cele internaționale, precum și spații de birouri pentru personalul aeroportului, al SRI, al autorității vamale și al Poliției de Frontieră.

Ce mai presupune proiectul de extindere şi modernizare a aeroportului

Proiectul de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Craiova este finanţat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 şi are o valoare totală de 479.273.902,31 lei inclusiv TVA, din care cofinanțare UE a fost de 280.518.150,47 lei. Investiţia nu presupune doar construirea unui nou terminal, ci şi realizarea altor 20 de obiective conexe, cum ar fi: parcare, drumuri de acces și centrală fotovoltaică; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii pistei şi amenajarea ariei de siguranţă; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii căii de rulare; asigurarea suprafeţelor de protecţie îngropate; drumuri rutiere de acces şi drumuri tehnologice; platforme antisuflu.

Alte lucrări care trebuie executate, conform contractului, sunt: puncte de acces şi control; poziție izolată de parcare pentru aeronave aflate în situații de criză, acte de intervenție ilicită; platformă de degivrare aeronave; platformă de îmbarcare-debarcare; cale de rulare Alfa; cale de rulare Foxtrot; platformă de întoarcere pe pistă; suprafaţă deservire echipamente handling; mijloace aeroportuare, echipamente şi sisteme de control securitate; centrală termică, post transformare; gospodărie de apă şi incendiu; zonă de transfer pasageri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS