18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcările supraetajate din Craiova, la stadiul de desene şi hârtii

Parcările supraetajate din Craiova, la stadiul de desene şi hârtii

De parcări supraetajate în Craiova se vorbeşte de câţiva ani, dar deocamdată nu s-a ajuns la stadiul de execuţie pentru niciuna dintre ele. La începutul acestei luni, a fost emis un certificat de urbanism pentru o astfel de parcare, care va fi construită în spatele Judecătoriei Craiova. În urmă cu un an, Primăria Craiova a mai emis trei certificate de urbanism pentru parcări supraetajate.

De câţiva ani Primăria Craiova jonglează cu parcările supraetajate mai bine decât o face Messi cu mingea, dar fără să şi marcheze. Le anunţă în fiecare an, se precizează locaţii, se prind bani în buget, se emit certificate de urbanism, se plăteşte şi pentru proiectare, dar nu se ajunge la finalitate. Cel puțin până acum.

În 2021, primarul Lia Olguța Vasilescu anunța că a identificat cinci locații unde vor fi construite parcări supraetajate pe structură ușoară, cu peste 200 de locuri. Edilul pomenea atunci de Calea Bucureşti, intersecţie cu strada Horia (teren de 1.500 mp), de zona Judecătoriei Craiova (amplasament de 1.000 mp), de zona Piaţa Mare (1.000 mp), de Calea Bucureşti – zona Bl. C9-C10 (238 mp) şi de bulevardul Nicolae Romanescu nr. 4 A (teren de 300 mp). Un lucru bun, având în vedere nevoia acută de locuri de parcare din municipiul Craiova. 

Ba mai mult, executivul chiar prevedea în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022 suma de 14,5 milioane de lei pentru realizarea unor astfel de parcări. Din aceşti bani, 500.000 de lei erau bugetaţi strict pentru o parcare supraetajată cu un regim de înălțime P+2E în zona Liceului Energetic, pentru care se emitea, în martie 2022, şi un certificat de urbanism. Asta după ce, în februarie 2022, Primăria Craiova mai emitea două Certificate de Urbanism pentru construirea a două parcări supraetajate: la intersecția străzii Calea București cu strada Horia și în fața Parcului „Nicolae Romanescu” (Bulevardul Nicolae Romanescu, nr 4A), vizavi de intrarea mică. De atunci şi până acum nu s-a concretizat nimic. Parcările supraetajate din Craiova au rămas tot la la stadiul de hârtii sau de desene, dacă ne referim strict la parcarea de la Energetic, unde s-a batut palma şi cu proiectantul. 

Parcările supraetajate din Craiova, la stadiul de desene şi hârtii. Care ar fi cea mai avansată

De parcări supraetajate se menţionează şi pe lista de investiţii din acest an, aprobată o dată cu bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2023. Acum, executivul a bugetat un milion de lei pentru amenajarea unei parcări supraetajate P+3 în zona Liceului Energetic, alt milion de lei pentru proiect tehnic, asistenţă tehnică şi execuţie parcări supraetajate şi 140.000 de lei pentru un SF privind parcări supraetajate în Craiova.

Ce s-a concretizat? Doar s-a mai făcut un pas la parcarea de la Energetic, în sensul stabilirii proiectantului. Conform anunţului de atribuire din sistemul electronic de achiziţii publice, proiectarea obiectivului de investiţii „Amenajare parcare supraetajată P+3 în Municipiul Craiova – zona Liceul Energetic” va costa 1.611.540 lei. După cum se poate observa, faţă de certificatul de urbanism din martie 2022, unde se specifică de parcare P+2E, acum avem o parcare cu trei etaje. Deocamdată, tot pe hârtie. 

Și pentru parcarea din spatele judecătoriei s-a emis certificat de urbanism

Ce s-a mai realizat la capitolul parcări noi în Craiova? Primăria a mai plătit 255.303 lei pentru „Amenajare parcare auto – zona Mercur”, partea de proiectare, iar zilele trecute a mai emis un certificat de urbanism, de data asta pentru parcarea din spatele Judecătorie Craiova. În document apare însă o neconcordanţă. Certificatul de urbanism a fost emis pe 3 martie 2023 în scopul „amenajare parcare subterană“, dar în cuprins se menţionează de parcare supraetajată. Reprezentanții primăriei au precizat că este o eroare în titlu și că este vorba, de fapt, de o parcare supraetajată.

Terenul din spatele Judecătoriei Craiova unde ar putea fi construită o parcare supraetajată

Terenul unde va fi amenajată parcarea aparţine domeniului public al Craiovei, este situat în zona centrală şi istorică şi are destinaţia de parcare auto pentru blocurile din zonă. Suprafaţa terenului, conform datelor din certificat, este mult mai mare decât se spunea în 2021. Atunci se vorbea de un amplasament de 1.000 mp, acum terenul studiat are 4.085 mp. Cert este doar că, din 2020 şi până prezent, de când se tot vorbeşte de parcări supraetajate în Craiova, nu s-a ajuns la stadiul de execuţie pentru niciuna dintre ele.

Ar mai fi de menţionat că în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Zonei Urbane Craiova 2021-2030, document realizat de Banca Mondială în perioada 2019 – 2021, municipiului Craiova îi este recomandată şi „amenajarea unor parcări de tip park & ride la capătul liniilor de tramvai, astfel încât cetățenii să își parcheze automobilul personal la limita / în afara graniței orașului și să fie încurajați să folosească transportul în comun“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS