12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa Vasilescu: „Subvenția la gigacalorie aproape se va dubla“

Olguţa Vasilescu: „Subvenția la gigacalorie aproape se va dubla“

A fost întocmit bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2023, va fi subvenţionat tariful pentru căldura furnizată populaţiei? Craiovenii s-au trezit luna trecută cu o creştere a preţului gigacaloriei, care se va regăsi pe facturile din decembrie. Cum era final de an, nu au mai fost bani în buget pentru a fi subvenţionată majorarea tarifului. „Vorbim în ianuarie, pe noul buget“, a spus atunci edilul Olguţa Vasilescu. Proiectul de buget a fost întocmit. Care va fi preţul gigacaloriei facturat craiovenilor? Într-o postare pe Facebook, Olguţa a menţionat că subvenția la gigacalorie „aproape se va dubla“.

Olguţa Vasilescu promite că va dubla subvenția la gigacalorie. Craiovenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire s-au trezit în luna decembrie cu o nouă majorare a preţului gigacaloriei, majorare care urma să se regăsească în facturile din acea lună. Primăria Craiova a venit cu un nou tarif, dar nu a venit şi cu o nouă subvenţie a preţului în aşa fel încât populaţia să nu simtă creşterea.

După majorarea din august 2022, tariful căldurii la Craiova ajunsese la 551,57 lei/Gcal cu TVA, în timp ce prețul facturat era de 499,89 lei/gigacalorie (TVA inclus). În decembrie, tariful pentru populaţie a ajuns la 587,92 lei/gigacalorie cu TVA, iar facturile craiovenilor au explodat. Va fi mai bine în ianuarie? Va fi subvenţionată ultima majorare a tarifului la căldură? Sunt întrebări pe care craiovenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire şi le-au tot pus de la începutul anului. 

În şedinţa ordinară a Consiliului Local din luna decembrie a fost zarvă mare din cauza majorării tarifului la căldură. Zece consilieri locali s-au opus majorării (5 de la PNL și cei 5 de la USR), dar 15 consilieri au votat „pentru“, iar noul tarif a intrat în vigoare. Degeaba s-au dat exemple de la Cluj, unde se plătește 275 de lei/Gcal, Râmnicu Vâlcea – 338 de lei/Gcal, Ploiești – 187 de lei/Gcal sau Brașov – 233 de lei/Gcal, la Craiova preţul propus de Termo Urban şi aprobat a fost de 603,35 lei/Gcal, exclusiv TVA. 

În decembrie nu au mai fost bani pentru subvenție

Bani pentru încă o subvenţie nu au mai existat în buget, fiind şi final de an. Aşa că speranţa unei subvenţionări a preţului căldurii a fost lăsată pentru ianuarie 2023.

Primăria Craiova a majorat, în decembrie 2022, tariful pentru căldura furnizată populaţiei

„Nu noi stabilim prețul, noi doar îl aprobăm. Îl aprobăm – avem căldură, nu-l aprobăm – nu avem căldură. În ceea ce privește subvenția, noi suntem la final de an. Nu mai putem să facem o rectificare bugetară pentru subvenție. Putem să vorbim în luna ianuarie, pe bugetul care se va face pentru anul viitor. Atunci o să stabilim care sunt aceste cuantumuri care vor merge în continuare pentru diferite tipuri de subvenţii“, a afirmat atunci Olguţa Vasilescu. „Când o să vă uitaţi la bugetul de anul viitor, o să vedeţi cât de mari sunt subvenţiile“, mai spunea edilul Craiovei. 

Olguţa Vasilescu promite că va dubla subvenția la gigacalorie. Ce spune primarul Craiovei de bugetul din 2023

A venit ianuarie, a apărut şi proiectul de buget pe 2023, vor veni şi subvenţiile la căldură promise de Olguţa Vasilescu? Într-o postare pe Facebook, edilul Craiovei a menţionat că subvenția la gigacalorie „aproape se va dubla“.

„A fost pus în dezbatere bugetul Craiovei pentru anul 2023. Jumătate din sumă merge către dezvoltare, în special asfaltare (vrem să finalizăm zona de periferie unde străzile au utilități și sunt în patrimoniul public), către transportul în comun pentru achiziția a 17 tramvaie și 30 de autobuze, astfel ca la sfârșitul anului să putem avea un parc auto nou, către școli și către spitale. Adică cei mai mulți bani merg la ceea ce este cu adevărat important pentru cetățeni. La aceste investiții făcute din bugetul local, se vor adăuga și altele care sunt finanțate din bugetul național, cum ar fi Spitalul de Pediatrie, în valoare de 100 milioane de euro și Fan Zone-ul, adică regenerarea Pieței Vechi, în valoare de aproximativ 20 milioane de euro, care urmează să apară pe lista de sinteză a CNI, de aceea nu apar pe lista bugetului local“, a anunţat Olguţa Vasilescu. 

Edilul a pomenit apoi şi de subvenţiile promise în luna decembrie. „O mare parte din sumă merge, de asemenea, către asistența socială, alte ajutoare pentru încălzirea pe perioada iernii a persoanelor în dificultate, către subvenția la gigacalorie, care aproape se dublează, către subvenția la RAT, unde costul biletelor pentru transport public este suportat de la bugetul local în proporție de 70 la sută“, a menţionat Olguţa Vasilescu. Aceasta a mai precizat că în 2023 vor fi finanțate două parcuri complet noi, Fantasy Park şi Skate Park, şi că se lucrează la documentația pentru Dracula Parc, „pe care îl dorim să fie finanțat ca și construcție după rectificarea din luna iulie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS