17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsumul de apă poate fi individualizat

Consumul de apă poate fi individualizat

Craiovenii au posibilitatea să-și individualizeze consumul pe apă rece și apă caldă și să încheie contracte cu operatorul local, fără să mai facă separarea instalațiilor pe casa scării. Proprietarii au această posibilitate începând cu anul 2015, odată cu modificarea Legii nr. 241/2006, dar puțini știu acest lucru. Reglementările Legii nr. 224/2015 le permit să-și monteze contoare de măsură cu citire la distanță atât pe apă caldă, cât și pe apă rece pe instalațiile din propriile locuințe.

Contoare noi pe vechea instalaţie

Trebuie menționat că proprietarii trebuie să respecte strict prevederile legale, dacă vor să-și monteze contoare cu citire la distanță.
Iată ce spune legea în acest sens: „În condominiile cu sistem de distribuție verticală a apei reci/calde este admisă încheierea de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: a) în toate locurile de consum al apei reci și al apei calde din proprietatea individuală se montează, pe cheltuiala utilizatorului, numai contoare de apă cu citire la distanță care sunt utilizate ca aparate de măsură a consumului individual și se verifică metrologic la scadență; b) în toate proprietățile individuale din condominiu se montează, cu avizul operatorului, același tip de contor; c) certificatele metrologice emise de producător/laboratorul autorizat metrologic pentru contoarele de apă cu citire la distanță montate în toate proprietățile individuale se predau operatorului“, se arată în art. 31, alineatul 12, lit.a, b, c din Legea nr. 224/2015.

Se modifică instalația de apă rece

Legea nr. 224/2015 a înăsprit condițiile separării pe casa scării a instalațiilor de apă, în sensul că se impun o serie de condiții noi legislative și tehnice pentru proprietarii care trec la distribuția pe orizontală. În primul rând, trebuie să facă aceste instalații pe cheltuiala proprie, lucru care se întâmpla și până acum. Trebuie să existe acordul tuturor proprietarilor pentru consum individual, acord care trebuie întărit prin hotărârea Adunării Generale a asociației de proprietari. Se execută instalația și se încheie contractul individual doar dacă se montează apometre cu citire la distanță. Se păstrează în continuare contorul general. Apometrele pentru contorizarea consumului de apă rece se vor monta pe casa scării și vor fi doar dintre cele cu citire la distanță. Compania montează generalul din categoria celor electromagnetice și cu modul radio. Proprietarii trebuie să știe că, după ce își dau acordul, nu se leagă doi, trei din bloc, se branșează toate apartamentele la noua instalație și dispare vechea instalație. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS